„Ar trebui rezolvată mai întâi problema fiscală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit experţilor din România, întervenţia statului în reglementarea preţurilor poate avea efecte nocive asupra economiei. Constantin Rudniţchi, analist financiar, spune că în Republica Moldova pârghiile sunt mult mai largi. Or, România trebuie să respecte standardele şi normele europene.

„ACŢIUNEA TREBUIE BINE ARGUMENTATĂ"

„În Moldova, care nu este ţară-membră a UE, statul este mai liber în acţiuni. În funcţie de dorinţa Guvernului, pot fi aplicate şi măsuri de acest tip de control, dar trebuie să se ţină cont de trei lucruri. Acţiunea trebuie să fie bine argumentată, să fie pe o perioadă limitată de timp şi să ţină cont de piaţă.

Aceste acţiuni nu trebuie să devină un factor de dezechilibru major al pieţei pentru că altfel se trece de la economie de piaţă, la una controlată, iar acest lucru poate avea efecte nocive pentru economie", explică Constantin Rudniţchi, analist financiar. Analistul financiar invocă drept exemplu o problemă actuală din România, unde în acest moment se discută despre evaziune fiscală destul de mare la formarea preţurilor la pâine.

„Cred că în Moldova ar trebui mai întâi rezolvată problema fiscală şi după aceea să se discute despre un eventual control al preţurilor. Există nişte cazuri speciale, când statul poate reglementa preţurile. Atunci când este vorba de tarifele la energia electrică, sau la gaze naturale, e limpede că acestea sunt reglementate", afirmă Constantin Rudniţchi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite