Amenzi usturătoare și controale fiscale la sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenzile pentru vânzarea băuturilor alcoolice fără timbre de acciz pot ajunge la 250.000 de lei
Amenzile pentru vânzarea băuturilor alcoolice fără timbre de acciz pot ajunge la 250.000 de lei

Inspectoratul Fiscal a pus la cale măsuri draconice pentru a combate evaziunea și a aduna mai mulți bani la buget. Specialiştii spun că fraudele se cifrează la miliarde de lei, însă oficial sunt depistate încălcări de sute de milioane.

Pentru 2012 şi următorii trei ani, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat îşi face planuri ambiţioase. „Vom continua politica de descentralizare fiscală. Totodată, vom reorganiza serviciile raionale şi din cele 35 de oficii existente vor rămâne doar opt", a spus Nicolae Platon, şeful Fiscului. El a explicat că inspectorii fiscali din raioanele mici pot fi mai uşor influenţaţi, iar crearea structurilor regionale va reduce posibilitatea coruperii funcţionarilor.

O altă inovaţie este introducerea, de la 1 iulie 2012, a registrului electronic al facturilor fiscale, pentru a monitoriza tranzacţiile mai mari de 100.000 de lei efectuate de agenţii economici.

„Companiile vor prezenta zilnic rapoarte în regim online. Aceasta ne va permite să depistăm mai uşor firmele care au un angajat sau doi, dar înregistrează rulaje de milioane de lei. Or, în prezent aceste rapoarte sunt prezentate abia la finele lunii şi de multe ori nu mai putem interveni pentru a preveni evaziunea fiscală", a precizat Gheorghe Cojocari, şef adjunct la Fisc.

Oficialii nu pot spune care este valoarea anuală a evaziunii fiscale, dar estimările preliminare arată că suma este de ordinul miliardelor. În acelaşi timp, în urma controalelor, în medie, în fiecare an sunt depistate fraude de 300-400 de milioane de lei.

Sancţiuni de zeci de ori mai mari

Autorităţile au mai anunţat că în acest an organele fiscale vor reduce numărul controalelor la întreprinderi, dar vor spori verificările operative la contribuabilii care încalcă legea.

Totodată, agenţii economici care calcă strâmb vor plăti amenzi usturătoare, de două-trei ori sau chiar de zeci de ori mai mari decât anul trecut. De exemplu, sancţiunea pentru împiedicarea controlului fiscal a fost majorată de la 3.000 la 10.000 de lei. Pentru neutilizarea aparatului de casă, amenda a crescut de la 6.000 la 10.000 de lei. Penalizarea poate ajunge şi până la 50.000 de lei, dacă încălcarea se repetă. Comercializarea ţigărilor sau băuturilor alcoolice fără timbre de acciz va fi pedepsită cu 250.000 de lei.

11 surse de informare

De asemenea, în acest an, Fiscul va elabora un mecanism pentru evaluarea veniturilor persoanelor fizice în baza metodologiei indirecte, care va fi pusă în aplicare abia de la 31 martie 2013. Sistemul va scoate la iveală mai mulţi milionari, susţin şefii Fiscului.
„Aceasta este o pârghie nouă în impozitarea persoanelor care au o avere incomparabilă cu veniturile lor oficiale. Chiar dacă bogătaşii nu-şi vor declara toate veniturile şi proprietăţile, noi avem la îndemână 11 surse de informare pe care le vom utiliza pentru identificarea acestora", a explicat Gheorghe Cojocari.

Datele vor fi extrase de la bănci, de la companiile de asigurări, agenţiile de turism, birourile notariale, oficiile cadastrale şi din alte surse.

Valoarea noilor sancţiuni fiscale

DESFĂŞURAREA UNEI ACTIVITĂŢI FĂRĂ UTILIZAREA MAŞINII DE CASĂ ŞI DE CONTROL
CONDIŢII                                                         2011                         2012
primul caz de încălcare                                 5.000 lei                 10.000 lei
pentru încălcarea repetată                            18.000 lei               25.000 lei
pentru comiterea a treia oară şi mai mult 18.000 lei                50.000 lei

DESFĂŞURAREA UNEI ACTIVITĂŢI FĂRĂ UTILIZAREA MAŞINII DE CASĂ ŞI DE CONTROL EXISTENTE SAU CU UTILIZAREA MAŞINII DE CASĂ ŞI DE CONTROL DEFECTATE
primul caz de încălcare                                      6.000 lei              10.000 lei
pentru încălcarea repetată                                18.000 lei             25.000 lei
pentru comiterea a treia oară şi mai mult       18.000 lei            50.000 lei

LIPSA TIMBRELOR DE ACCIZ LA MĂRFURILE SUPUSE ACCIZELOR PASIBILE DE MARCARE OBLIGATORIE SAU UTILIZAREA UNOR TIMBRE DE ACCIZ FALSIFICATE ORI NEVALABILE
primul caz de încălcare nu mai 50.000 lei
pentru încălcarea repetată puţin de 100.000 lei
pentru comiterea a treia oară şi mai mult        7.000 de lei       250.000 lei

NEPREZENTAREA FACTURII FISCALE LA TIMP 1.800 lei de la 3.600 lei până
la 108.000 lei

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite