Alexandru Gusev, preşedintele Consiliului de Administraţie al întreprinderii mixte moldo-ruse SA Moldovagaz: „Investim în modernizarea reţelei de gazoducte“ (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz
Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz

Managerul celei mai mari întreprinderi din domeniul energetic spune că se fac investiţii mari pentru asigurarea livrării neîntrerupte a gazelor naturale şi securitatea folosirii acestora de către consumatori.

„Adevărul": Anul 2011 a fost primul din ultimii trei în care întreprinderea Moldovagaz a obţinut profit. De ce nu s-a întâmplat asta ani în şir?

Alexandru Gusev: Din păcate, profitul de 52,4 milioane de lei înregistrat în bilanţul contabil pentru anul 2011 nu este unul real, care să reiasă din activitatea operaţională a întreprinderii. Este un profit care s-a format după recalcularea datoriilor istorice faţă de Gazprom ca urmare a fluctuaţiilor ratei de schimb leu-dolar pe parcursul anului trecut. Pentru comparaţie, în 2010 am înregistrat pierderi de 402 milioane de lei. În realitate, activitatea operaţională de bază atestă pierderi, care sunt cauzate în special de faptul că tariful pentru serviciile de transport a gazelor nu corespunde costurilor reale. În consecinţă, din cauza politicii tarifare promovate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Moldovagaz a înregistrat anul trecut pierderi de 130,7 milioane de lei.

De altfel, de câţiva ani Moldovagaz este în proces de judecată cu Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru că aceasta nu acceptă să includă în tarif mai multe costuri. Ce se întâmplă acum la acest subiect?

Este adevărat. În prezent însă suntem în pragul găsirii unei soluţii care să fie avantajoasă tuturor părţilor, datorită intervenţiei Comunităţii Energetice care a abordat serios problema şi care, implicându-se, mediază semnarea unui memorandum dintre Moldovagaz şi ANRE. Urmează să mai avem câteva întâlniri cu responsabilii de la ANRE şi Comunitatea Energetică pentru a ajunge la o înţelegere.

Care este situaţia la capitolul investiţii?

Volumul investiţiilor în acest an va fi mai mic decât în 2011. Şi asta mai ales din cauza că şi posibilităţile financiare ale companiei sunt limitate, ca urmare a politicii tarifare. Astfel, dacă în 2011 am alocat 474,9 milioane de lei pentru realizarea programului investiţional şi reparaţia capitală, în 2012 planificăm investiţii de 392 de milioane de lei. Totodată, am schimbat priorităţile. Astfel, ne orientăm spre modernizarea conductelor existente, multe dintre care au o vechime critică de circa 40 de ani. Printre lucrările cele mai importante pot menţiona reparaţia capitală a conductei magistrale Razdelinaya-Ismail, afectată în anul 2009 de o explozie a gazului. Continuăm să efectuăm investiţii în construcţia de noi conducte, dar într-un volum mai redus. Misiunea Moldovagaz rezidă în asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova, deci noi nu ne dedicăm doar furnizării neîntrerupte a gazelor naturale tuturor consumatorilor ţării, dar suntem responsabili şi de securitatea folosirii produselor noastre, de aceea o parte bună din investiţii este orientată spre menţinerea şi modernizarea infrastructurii existente.

Anul trecut a fost anunţat un amplu plan de restructurare a întreprinderii. La ce etapă se află?

Planul se află la stadiul de coordonare între acţionari şi aici nu putem spune că am progresat foarte mult, deoarece Guvernul Republicii Moldova şi Gazprom au viziuni diferite asupra acestuia şi mai ales asupra schemei de proprietate. Totodată, programul trebuie să ia în calcul şi soarta întreprinderilor din regiunea transnistreană. Aici, de asemenea, nu s-a ajuns la un consens dintre acţionari şi o decizie a acestora, fără de care nu putem face nimic. Ideea principală a programului de reorganizare pe care am propus-o acţionarilor este micşorarea numărului de companii de distribuţie. În loc de 12, vom crea două întreprinderi, care, după funcţii şi domenii de activitate, vor corespunde cerinţelor Pachetului II Energetic al Uniunii Europene. Una se va ocupa de distrubuţie, iar alta - cu activitatea de furnizare a gazului. Acţionarii urmează să decidă asupra schemei de proprietate. Gazprom consideră că activele urmează să fie la balanţa Moldovagaz. Or, relaţii contractuale cu Gazprom are Moldovagaz, iar chestiunea datoriilor istorice nu a fost soluţionată. Ministerul Economiei şi ANRE susţin că activele vor trebui să fie transmise în proprietatea noilor companii, care să fie entităţi juridice distincte. Acţionarii trebuie să identifice soluţii şi pentru soarta întreprinderilor din regiunea transnistreană şi a datoriei acesteia faţa dă Gazprom. Un compromis ne-ar permite să mergem rapid înainte şi să efectuăm în practică reorganizarea.

La ce etapă este procesul de negociere şi de semnare a unui nou contract de lungă durată cu Gazprom?

Deocamdată ne aflăm în situaţia în care cel mai bine este să prelungim contractul în vigoare. I-am prelungit termenul în trimestrul unu şi doi. În prezent discutăm cu Gazprom, dar şi cu Guvernul Republicii Moldova, posibilitatea prelungirii termenului de acţiune nu doar pentru trimestrul trei, ci pentru şase luni, adică până la finele anului. Semnarea unui nou contract de lungă durată, pe trei sau cinci ani, este însă condiţionată de încheierea unui acord interguvernamental moldo-rus de cooperare în domeniul energetic sau în domeniul gazier. Acest document negociat de către Guvernul Republicii Moldova şi cel al Federaţiei Ruse ar urma să includă şi garanţii pentru Gazprom în calitate de investitor, principiile de implementare a Pachetului III Energetic de către Republica Moldova etc. Doar după semnarea acestui acord Moldovagaz va putea relua negocierile cu Gazprom privind condiţiile şi preţul de import a gazului. Este evident că semnarea unui acord interguvernamental nu este o treabă de scurtă durată şi, în aceste condiţii, este logică prelungirea termenului contractului în vigoare până la finele anului, astfel încât să avem o siguranţă mai mare în asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.

Ce preţ la gaze am putea avea până la finele anului? Ne putem aştepta la menţinerea actualelor tarife?

Prognozele noastre arată că în trimestrul trei şi patru al acestui an preţul de achiziţie va fi de 388-395 de dolari pentru o mie de metri cubi. Aceste costuri nu vor necesita o modificare a tarifelor interne. Este adevărat că asupra mărimii tarifului are impact şi evoluţia cursului de schimb al dolarului, rata inflaţiei, dar, dacă preţul de import se va menţine la cotele actuale, nu cred că vom avea o majorare a tarifelor.

Moldovagaz deserveşte circa 630.000 de consumatori

În anul 2011 Moldovagaz a înregistrat vânzări de 5,05 miliarde de lei, cu 32,6% mai mult decât în anul 2010. Volumul de gaze importate a fost însă în scădere cu 3%. Compania deserveşte 630.000 de consumatori, inclusiv 10.000 sunt agenţi economici, iar 620.000 sunt consumatori casnici. Numărul consumatorilor a crescut anul trecut cu 15.000 faţă de anul 2010. Anul trecut întreprinderea a dat în exploatare circa o mie de kilometri de conducte de gaz, iar în prezent lungimea totală a reţelei de gazoducte administrată de Moldovagaz a ajuns la 21.900 de kilometri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite