Ajutaţi cu zeci de milioane ca să monopolizeze piaţa uleiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Trans-Oil deţine şi terminalul cerealier din Giurgiuleşti
Compania Trans-Oil deţine şi terminalul cerealier din Giurgiuleşti

Un credit de 70 de milioane de dolari, acordat de Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), îi va permite companiei Trans-Oil să-şi fortifice poziţiile monopoliste pe piaţa uleiului şi a cerealelor.

La 1 august 2012, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, a anunţat că va investi 70 de milioane de dolari în Trans-Oil, cel mai mare comerciant de cereale şi producător de ulei de floarea-soarelui din Moldova. Finanţatorul spune că dă banii „pentru a sprijini dezvoltarea sectorului agrar al ţării şi pentru a ajuta compania să-şi extindă operaţiunile, dar şi pentru a le face mai durabile".

VA ÎNTĂRI POZIŢIA PE PIAŢĂ

Potrivit unui comunicat de presă al IFC, creditul pe termen lung va permite Trans-Oil să-şi extindă activitatea achiziţionând fabrici locale de procesare a seminţelor oleaginoase şi cinci silozuri.

De fapt, este vorba de cumpărarea unui pachet de 89% de acţiuni ale fabricii Floarea Soarelui din Bălţi, cea mai mare întreprindere de profil din ţară, şi ale Trans-Oil Refinery din Ceadâr-Lunga. Cât despre cele cinci elevatoare, printre care e şi Trans Cargo Terminal de la Giurgiuleşti, acestea fac deja parte din Trans-Oil.

Scenarii apocaliptice: Agricultura Republicii Moldova va da faliment ca urmare a introducerii TVA de 20%

Ellena Guy, director IFC pentru producţie, business agricol şi servicii în Europa, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat că investiţia în
Trans-Oil „va ajuta o companie de succes din Moldova să poată concura la nivel regional şi va crea noi oportunităţi de export".

În opinia lui Vincent Turrisi, director general al Trans-Oil, „cooperarea cu IFC va permite companiei să devină un mare jucător regional pe piaţa de procesare şi comercializare a oleaginoaselor".

Datele arată că acesta este cel mai mare proiect finanţat de IFC în Republica Moldova. În acelaşi timp, argumentarea alocării banilor ridică mai multe semne de întrebare.

Ministerul Agriculturii pregăteşte o nouă listă a exportatorilor de fructe şi legume în Federaţia Rusă

De exemplu, deja de un an se ştie că întreprinderea Floarea Soarelui a fost preluată de Trans-Oil, companie ce a devenit practic monopolistă pe piaţa locală. Or, cele două fabrici de ulei ale grupului au procesat anul trecut circa 50% din producţia de floarea soarelui.

Producătorii agricoli şi unii experţi susţin că autorităţile ar trebui să fie mai atente la poziţia dominantă ocupată de această companie pe piaţa cerealelor şi a oleaginoaselor, ca aceasta să nu dicteze preţurile.

„E NECESARĂ O INVESTIGAŢIE ANTICONCURENŢĂ"

Alexandru Slusari, preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli UniAgroProtect, consideră că Agenţia Naţională de Protecţie a Concurenţei ar trebui să intervină şi să „stabilească dacă Trans-Oil deţine o poziţie dominantă, iar activitatea acesteia să fie supusă monitorizării". Totodată, Slusari a precizat că va cere personal ANPC să investigheze cazul.

Nicolae Morari, directorul firmei Roşiori-Lux din Chişcăreni, atrage atenţia asupra faptului că Trans-Oil ar face deja lobby pentru ca autorităţile să impună restricţii la exportul de cereale şi seminţe de floarea soarelui. „În acest caz vom fi forţaţi să le vindem lor producţia, căci noi nu o vom putea exporta", a explicat producătorul.

Ministrul Agriculturii: grâul recoltat va acoperi necesitățile țării, dacă nu-l vom exporta

Recent, la o şedinţă a producătorilor de cereale, reprezentanţii Trans-Oil au cerut Ministerului Agriculturii şi Guvernului să analizeze posibilitatea impunerii unor restricţii de scurtă durată la exportul de grâu, pentru ca ţara să nu rămână fără cereale. Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, a replicat că nu are de gând să propună aşa ceva Guvernului.

„Le-am spus şi lor, şi fabricilor de panificaţie, şi brutăriilor să nu aştepte şi să cumpere de pe piaţă grâu de la producătorii locali", a menţionat oficialul.
În acelaşi timp, ministrul consideră binevenite asemenea proiecte investiţionale precum cel al Trans-Oil.

„Monopolul nu este un lucru chiar bun, dar nici nu putem bloca investiţiile. Mai ales în sectorul agrar. Piaţa la noi este liberă, iar cererea de produse agricole e foarte mare. De-ar fi producţie, căci cumpărători sunt mulţi", s-a arătat optimist Vasile Bumacov.

O SITUAŢIE PERICULOASĂ

Economistul Viorel Chivriga consideră însă periculoasă situaţia în care o singură companie ar putea dicta preţurile la unele produse, iar autorităţile nu intervin. „Ţinând cont de posibilităţile Trans-Oil, de faptul că au pus la punct un sistem de achiziţii dezvoltat, poziţia dominantă a acestei companii nu va putea fi pusă în pericol de o altă firmă. Va fi dificil ca o altă companie să intre pe piaţă", a declarat expertul.

Tranzacţie cu semne mari de întrebare

La mijlocul anului trecut s-a anunţat că două firme offshore din Cipru, Amableus Limited şi Trezeme Limited, au cumpărat 49,76% şi, respectiv, 34,46% din acţiunile companiei Floarea Soarelui, cel mai mare producător de ulei din ţară. Cine este beneficiarul tranzacţiei şi care e preţul plătit nu s-a anunţat, deşi au existat presupuneri că este vorba grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi.

Confirmarea a venit de la ambasadorul SUA în Moldova, William Henry Moser, care a anunţat la finele anului trecut, într-un interviu, că Trans-Oil a cumpărat Floarea Soarelui. Datele din Registrul Comerţului din Cipru arată că cele două firme, Amableus Limited şi Trezeme Limited, sunt deţinute de Vaja Jhashi. Desigur că nu direct.

Tranziţia spre o agricultură performantă în Moldova. Soluţii pentru a salva culturile de secetă

Astfel, oficial cele două au în calitate de fondator o altă firmă din Cipru - Stareverest Trading & Investments Limited, care, la rândul ei, este controlată de Aragvi Holding International Ltd. Ultima îl are în calitate de proprietar pe Vaja Jhashi, înregistrat în datele din Cipru ca cetăţean al Rusiei. Acesta a concentrat toate activele din Moldova şi alte state în cadrul Visions Holding SA, cu sediul în Geneva, Elveţia.

Curios este că reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Republica Moldova nu au stabilit existenţa unei legături între Amableus Limited şi Trezeme Limited, astfel încât acestea să fie obligate să facă o ofertă publică de procurare a întregului pachet de acţiuni de la Floarea Soarelui

Compania Trans-Oil mai deţine în Republica Moldova depozite de cereale cu o capacitate de circa 400.000 de tone metrice, Terminalul de cereale de la Giurgiuleşti, cu o capacitate de 50.000 de tone (cel mai mare şi mai modern punct de export al grânelor, de pe Dunăre), câteva zeci de mii de hectare de teren agricol, o fermă de porcine şi altele.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite