Agricultorii cer să fie păstrată cota TVA de 8% la producţia agricolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cultivarea sfeclei de zahăr va fi cea mai afectată ramură
Cultivarea sfeclei de zahăr va fi cea mai afectată ramură

Fermierii susţin că majorarea TVA la 20% va aduce ramura sfeclei de zahăr şi zootehnia în prag de colaps. Minisetrul Finanţelor consideră că nu există un asemenea risc.

Agenţii economici din agricultură şi-au exprimat ieri nemulţumirile faţă de propunerea Ministerului Finanţelor de a introduce în Codul Fiscal cota TVA de 20% pentru producţia agricolă primară, cu restituirea ulterioară, în termen de 30 de zile calendaristice, a diferenţei de 12 puncte procentuale din veniturile bugetului de stat.
„Anul trecut producătorii de cartofi au investit sume mari de bani în producţie, dar recolta a fost slabă. Dacă vor mai fi încă zece zile cu temperaturi de peste 30 de grade, nu ştiu dacă vom avea ce vinde. Bugetul statului trebuie completat din alte resurse", spune Ion Stâncă, un agricultor venit tocmai din raionul Briceni, la masa rotundă cu reprezentanţii de la Finanţe.

Nu cred că le va fi restituită diferenţa

„Nimeni nu crede în TVA de 20% cu restituirea celor 12 procente. Propunerea e mai veche, dar nimeni nu a atras atenţia la aceasta", s-a revoltat şi Serghei Visteriuc, un alt producător agricol, ce cultivă 400 de hectare de teren, la Ocniţa. Plugarii insistă asupra faptului că propunerea şefilor de la Finanţe e nefondată şi cu efecte nefaste în mai multe ramuri agricole. „Este o povară foarte grea pentru producători. E greu de spus ce doreşte Ministerul Finanţelor. În nordul Republicii Moldova, sfecla de zahăr este o cultură strategică. Prin majorarea TVA la zahăr de la 8 la 20%, această cultură va fi pusă pe butuci. Efectele negative se pot extinde oricând şi asupra zootehniei", susţine Victoria Gaitur, directorul executiv al filialei din Edineţ a Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

CUM FUNCŢIONEAZĂ „DEPARAZITAREA" FISCALĂ

Conform propunerii fiscale pentru 2013, producătorii agricoli achită integral TVA de 20%, iar apoi merg la Fisc împreună cu copiile facturilor în baza cărora au efectuat livrări. Organul fiscal emite, teoretic în aceeaşi zi, o decizie de restituire a diferenţei de 12 puncte procentuale la TVA, pe care o transmite către trezorerie. Mai departe, trezoreria îi decontează producătorului agricol banii solicitaţi.

„Producătorii de conserve, de pildă, comercializează produsele cu TVA de 20%, dar ei procură materia primă cu 8%. Este o debalansare între procurări şi livrări. Statul nu câştigă niciun ban din această măsură. Vrem doar o transparenţă fiscală, fiindcă astfel tot soiul de întreprinderi-căpuşă apelează pentru servicii fictive la producătorii agricoli, beneficiind de cota pe valoare adăugată redusă", explică viceministrul Finanţelor Victor Barbăneagră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite