Adio legume ieftine! Prețurile la roșii se vor menține mari toată vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul roşiilor se va menţine înalt şi atunci când vor apărea legumele autohtone, deoarece fermierii care le-au cultivat anul trecut fie au trecut în totalitate la alte legume, fie au redus în jumătate plantaţiile cu roşii, scrie Info-Prim Neo.

Producătorii au declarat că anul trecut au avut pierderi enorme din cauza preţului redus şi anul acesta mai mulţi dintre ei au renunţat la roşii.

Ion Mereacre, directorul firmei „Largul holdelor", producător de legume din Băcioi, susţine că primele roşii autohtone vor apărea pe piaţa moldovenească cam într-o lună. „Preţurile la roşii se vor menţine mari toată vara deoarece anul acesta s-au plantat nu mai mult de 50% din cantităţile de anul trecut. Mai mulţi fermieri au avut pierderi, foarte multă recoltă a rămas pe câmp. Eu, spre exemplu, am lăsat pe câmp mai multe tone de roşii deoarece nu vedeam rostul să le strâng şi să le dau cu un preţ de nimic", a spus fermierul.

Directorul firmei din Băcioi susţine că anul trecut producătorii nu au avut posibilitatea să exporte roşiile. „Nu am putut exporta roşiile noastre deoarece cele din Turcia erau mult mai ieftine. Anul acesta am sădit 80 de ari în câmp, iar în sere le-am redus şi avem doar o mie de metri pătraţi de roşii. Dar mai mulţi fermieri au trecut la cultivarea castraveţilor şi ardeilor", a comunicat Ion Mereacre.

Mihai Mazurchevici, directorul firmei „Dimascom Nord" SRL, din satul Hasnasenii Mari, Drochia, spune că anul trecut a strâns 150 de tone de roşii, iar alte circa 70 de tone au rămas pe câmp, tot din cauza că ar fi cheltuit mai mult pentru recoltarea lor decât avea să câştige. Producătorul spune că guvernanţii ar trebui să interzică importul roşiilor din alte state în perioada când producătorii autohtoni au roadă.

„Oamenii noştri se uită la frumuseţea legumelor şi preferă să cumpere roşii măşcate şi frumoase, chiar dacă ele sunt pline de nitraţi. Oamenii se îmbolnăvesc, iar noi, producătorii, avem pierderi. Roşiile noastre nu sunt la fel de frumoase ca cele din străinătate, dar sunt mai sănătoase. În ultimii ani producătorii de roşii au avut tot mai multe pierderi, mulţi fermieri pur şi simplu au renunţat la această afacere. Când vor apărea legumele noastre preţul va scădea un pic, dar oricum va rămâne mare", a menţionat şi Mihai Mazurchevici. Anul trecut acesta a crescut roşii pe 2 ha de pământ.

Alexei Ivanov, directorul firmei „Vindex Agro" din satul Mălăieşti, Orhei, spune că în Turcia roşiile au început să coste 2 euro, plus transportarea, şi ajung cu 3 euro în Moldova. „Anul acesta în câmp deschis s-au redus plantaţiile de roşii, fabricile nu vor avea materie primă, dar prin sere oamenii au plantat cam ca anul trecut", a comunicat producătorul. Alexei Ivanov a produs 100 tone de roşii anul trecut doar în câmp deschis, dar anul acesta a renunţat şi va cultiva doar ardei dulce.

La pieţele din ţară acum se vând roşii importate din Turcia sau Grecia. În week-end preţurile au oscilat între 38 şi chiar 55 de lei pentru un kilogram.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite