Acţionarii de la Banca de Economii îşi vând acţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi acţionari minoritari - societăţile Intercontinent şi Euro-Nafta - vor scoate din nou la vânzare pachetul de 11,4% de acţiuni de la BEM, dar de această dată va fi divizat în trei părţi egale. Preţul este de 53 lei pentru o acţiune sau de 47,2 milioane de lei pentru fiecare pachet. Licitatiile vor avea loc între 20 iunie şi 3 iulie 2012.

Chiar dacă acţionarii Băncii de Economii a Moldovei (BEM), convocaţi zilele trecute într-o adunare extraordinară, au ales o nouă componenţă a organului de administrare, conflictul dintre stat şi minoritari este departe de a se fi încheiat.

Pretenţii de miliarde

Astfel, trei acţionari cu reşedinţă în Federaţia Rusă - firmele Energoremservis, Dimitrovskaia Energheticeskaia Kompania şi TopEnergoAudit - nu şi-au retras din instanţă cererea împotriva statului privind recuperarea pagubelor de 1,2 miliarde de lei. „Această sumă constituie prejudiciul adus băncii de acţionarul majoritar şi reprezentantul său", se menţionează în cererea de chemare în judecată. Avocatul Victor Berlinschi susţine că nu a retras demersul deoarece „nu au fost înlăturaţi factorii ce au dus la provocarea unor astfel de pagube".

Îşi vând activele

Alţi doi acţionari minoritari - societăţile Intercontinent şi Euro-Nafta - vor scoate din nou la vânzare pachetul de 11,4% de acţiuni de la BEM. Octavian Samoila, directorul companiei Intercontinent, spune că pachetul va fi divizat în trei părţi egale. Preţul este de 53 lei pentru o acţiune sau de 47,2 milioane de lei pentru fiecare pachet. Licitatiile vor avea loc între 20 iunie şi 3 iulie 2012.
Anterior acest acţiuni au fost scoase la licitaţie la bursă în pachet unic la un preţ de circa 147 milioane de lei, sau 55 de lei per acţiune.

De această ofertă ar putea fi interesat statul, care are acum 56,13%, iar cu cele 11,4% ar putea avea peste două treimi din acţiunile BEM, ceea ce i-ar permite adoptarea deciziilor la Adunarea Acţionarilor, fără a apela la minoritari.

De cealaltă parte, grupul de acţionari minoritari deţin împreună peste 28%. Fără pachetul de 11,4% nu poate pretinde să participe la administrarea instituţiei financiare.

De ce nu poate fi privatizată Banca de Economii

Banca de Economii a mai rămas fără 239 milioane de lei

Cu cine se luptă statul pentru controlul asupra Băncii de Economii

"Raiderii" au devenit acţionari cu acte în regulă la Banca de Economii

Proprietarii Băncii de Economii vor 150 de milioane de lei pentru acțiunile lor

Victor Bodiu ar putea fi noul președinte al Băncii de Economii

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite