A fost arestat un fost intermediar al livrărilor de curent electric din Ucraina în Republica Moldova şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasil Daniliv, cunoscut şi ca Vasyl Bechvarzh a fost arestat pentru tentativă de asasinat
Vasil Daniliv, cunoscut şi ca Vasyl Bechvarzh a fost arestat pentru tentativă de asasinat

Afaceristul ucrainean Vasil Daniliv, cunoscut şi ca Vasyl Bechvarzh, a fost arestat în Ucraina fiind suspectat de organizarea asasinării unui bancher, anunţă delo.ua. Potrivit altor surse la mijloc ar fi implicarea acestuia în campania electorală şi finanţarea unor partide de opoziţie.

Vasil Daniliv a controlat mai multe afaceri din Ucraina, Slovacia, Ungaria, Serbia, Cehia, Slovenia, Croaţia, Elveţia şi România. În anul 2008, Daniliv a fost unul din intermediarii livrărilor curent electric din Ucraina în Republica Moldova, în urma cărora circa 12 milioane de dolari au ajuns pe conturile acestuia şi a unor oficiali din Moldova şi Ucraina.

În mai 2008, Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei şi Comerţului, a ajuns la o înţelegere cu ministrul Combustibilului şi Energeticii al Ucrainei, Yuri Prodan, în urma căreia preţul curentului ucrainean se majora de la 1 iunie 2008 cu 10%. Până la finele anului 2008 costul electricităţii livrate de Ucraina s-a scumpit cu încă 30%.

Scumpirea era rezultatul includerii în schema de livrare a energiei electrice din Ucraina în Moldova a unui intermediar, compania "Energo-Partner" Kft din Ungaria, controlată de Vasil Daniliv, care la acel moment purta numele Vasyl Bechvarzh.

O investigaţie realizată în anul 2008 de Centrul de Investigaţii Jurnalistice arăta că pe lângă preţul mai mare cu 30% al energiei electrice livrate de această companie, se mai aplica şi un comision de 10%. Aceasta a semnificat că populaţia Republicii Moldova a plătit suplimentar în perioada iunie-decembrie 2008 circa 12 milioane de dolari pentru energia electrică din Ucraina.

După izbucnirea scandalului cu firma intermediară, la începutul anului 2009 autorităţile comuniste de la Chişinău au suspendat importurile prin această firmă.

În România Vasyl Bechvarzh era prezent prin compania Korlea Invest şi a făcut parte din grupul băieţilor deştepţi cu intermedierea unor livrări de curent electric din Ucraina, dar şi pe loc. În anul 2008 cifra de afaceri Korlea Invest se ridica la 50 milioane de euro.

Conform informaţiilor Korlea Invest, în România compania avea în calitate de clienţi firme ca Energy Financing Team, Energy Holding, Energy Trading Company, Ezpada, Grupul Industrial Voiculescu & Co. (GRIVCO), Electrica, ENOL GRUP, Romelectro, CEZ, EGL şi E.ON Sales and Trading GmbH.

Băieţii deştepţi intră în an electoral

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite