75 de milioane de euro pentru producerea vinului de calitate în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viticultorii și vinificatorii vor putea accesa credite, la dobânzi reduse, în valoare totală de 75 de milioane de euro. Banii vin din partea Băncii Europene de Investiții, iar acordul de finanțare a fost ratificat vineri de către Parlament.

„Acești bani vor fi utilizați pentru plantațiile de vii, procesul de producţie a vinului, dar și pentru industriile conexe acestui sector. Adică pentru tot ce este nevoie pentru producerea vinului de calitate", a menţionat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.
Potrivit ministrului, acest program va contribui la sporirea competitivităţii sectorului prin modernizarea întreprinderilor vinicole, la consolidarea capacităţilor de export, diversificarea pieţelor de desfacere pentru vinuri, facilitarea accesului băuturilor alcoolice autohtone pe pieţele europene.

Acordul de împrumut a fost semnat de BEI şi Guvernul de la Chişinău, pe 23 noiembrie 2010.
Împrumutul BEI va fi acordat ţării noastre pentru 12 ani cu o perioadă de graţie de 4 ani. Banii vor ajunge în Moldova în 20 tranşe, suma minimă a fiecareia constituind două milioane de euro. Rata dobânzii la împrumutul BEI, acordat Republicii Moldova, va constitui 0,68% anual + Libor. Potrivit estimarilor specialistilor, responsabili pentru implementarea proiectului în ţară, utilizatorilor finali din ţară, acesta va fi acordat la aproximativ 5-5,5% pe an.
Mijloacele BEI sunt destinate nu doar pentru implementarea proiectelor investiţionale în ramura vinicolă, dar si pentru susţinerea companiilor din ramurile limitrofe: in domeniul cercetări, asigurarea calităţii, securităţii şi autenticităţii vinului, precum şi din industriile conexe (producţia tarei, ambalajelor etc.) Se preconizează că împrumutul BEI va contribui la restructurizarea industriei vinicole, îmbunătăţirea calităţii vinului, extinderea pieţelor de desfacere pentru producţia vinicola moldoveneasca.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite