Pe străzile din Chișinău, ca la patinoar
030 de chişinăuieni au alunecat iarna aceasta pe trotuare şi au ajuns la spital. Oamenii dau vina pe cei care au montat pavajul. Autorităţile se scuză că nu le pot impune agenţilor economici cum să amenajeze spaţiul pietonal din faţa birourilor şi oficiilor.
Elena Sobcu, de 43 de ani, a alunecat pe strada Armenească, în timp ce venea de la piaţă cu două pungi cu produse alimentare. „Medicii mi-au pus mâna în ghips. Asistenţa medicală mi-a fost acordată pe gratis, dar cine o să mă despăgubească pentru durerea avută", s-a plâns femeia, care dă vina pe cei care au montat pavajul lunecos.
„În cazul în care o persoană alunecă lângă o instituţie, agentul economic trebuie să plătească cheltuielile de spitalizare. Cel puţin aşa se practică în ţările europene", susţine edilul Capitalei Dorin Chirtoacă.
Agenţii economici care nu curăţă zapada şi gheaţa din faţa sediilor riscă sancţiuni financiare
În acelaşi timp, Poliţia spune că nu poate face nimic. „Nu putem amenda o firmă fiindcă a instalat pavaj lunecos, ci doar dacă nu este măturat în jur sau curăţată zăpada", a spus Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale. Timp de o săptămână, poliţiştii au întocmit 58 de procese verbale şi au fost stabilite amenzi în valoare de 60.000 de lei agenţilor economici care nu au curăţat zăpada din faţa oficiilor.
„Când ni s-a eliberat autorizaţia de construcţie a anexei la biroul de notariat, la Primărie ni s-a pus condiţia să montăm pavaj în faţă. Am fi făcut-o oricum căci la mijloc era imaginea firmei", mărturiseşte Nadejda C., notar. „În 1999, când mi-am început activitatea, la Primărie era un fond special unde agenţii economici alocau bani din care mai târziu s-a pavat trotuarul de pe strada centrală", a adăudat jurista.
BENEVOL, DE NEVOIE
Deşi este o regulă nescrisă, Primăria şi azi recurge la această metodă de „convingere" pentru a îmbunătăţi trotuarele din Chişinău. Autorităţile municipale spun că nu au pârghii legale să-i oblige pe proprietarii de firme să paveze trotuarele şi nici nu le poate dicta ce culoare sau calitate să aibă acestea.
CHIȘINĂU A făcut jogging pe timp de ger și riscă să-i fie amputate picioarele
„Oricât ne-am strădui este imposibil ca tot pavajul din Chişinău să fie de acelaşi fel. Acest lucru se va întâmpla doar pe şase străzi din centrul Capitalei care vor intra în reparaţie la primăvară. Iar cât priveşte agenţii economici, unii singuri vin cu propunerea ca să repare trotuarul şi noi le eliberăm autorizaţii", a spus viceprimarul Nistor Grozavu.
Recomandările specialistului
Vladimir Cojuhari, consultant la un magazin de materiale de construcţii, a explicat că în condiţiile climaterice din Moldova pavajul stradal trebuie să fie de o anumită calitate ca să reziste pe timp geros şi să nu fie lunecos când ninge. „La cumpărare nu trebuia să se atragă atenţia doar la felul cum arată. Pavajul lucios se recomandă doar pentru locurile acoperite, cel care se montează sub cerul liber trebuie să fie făcut dintr-un beton special care conţine puţină apă şi să aibă denivelări", susţine Vladimir Cojuhari.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md