Pe 16 mai drapelul Republicii Moldova va fi coborât în bernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea aparține lui Lilian Carp, șeful de cabinet al primarului Dorin Chirtoacă. În timp ce comuniștii atacă dur propunerea, pentru istorici inițiativa edililor este una logică.

Pe 16 mai, când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, toate drapelele din Capitală vor fi coborâte în bernă. „Ziua de 16 mai este o zi neagră pentru noi, este ziua în care Basarabia a fost ruptă de la formarea statului unitar român", a anunţat Lilian Carp, şeful Cabinetului primarului Capitalei.

Reacțiile n-au întârziat să apară. „Este o decizie politică. A mai fost o propunere acum doi ani, a lui Mihai Ghimpu, respinsă de Curtea Constituțională. Aceeași soartă ar putea să aibă și această directivă. Este inadmisibil să promovezi interesul partidului, care vine în contradicție cu ceea ce vor oamenii", a spus deputatul comunist Sergiu Sârbu.

Pentru istorici iniţiativa edililor este una logică. „Este o idee veche. Şi în 1912, când s-a comemorat 100 de ani de la ocuparea Basarabiei de către ruşi, steagurile au coborât în bernă, iar un cetăţean a pus chiar un tricolor în doliu pe un tramvai", susţine Gheorghe Negru, preşedintele Asociaţiei Istoricilor. „Este bine ca autorităţile să ţină cont de evenimentele istorice, dar şi de criza de identitate prin care trecem", sugerează Gheoghe Negru.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite