Zeci de conducători de microbuze au blocat, ieri, pentru câteva ore, circulaţia pe strada Nicolae Testimiţeanu de lângă Spitalul Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de o decizie a Primăriei prin care a fost prelungit itinerarul rutei 119, fapt ce le afectează veniturile.

Şoferii de pe rutele 112 şi 189 au blocat circulaţia rutieră în cartierul Malina Mică încă la ora şase dimineaţa. Astfel, ei au încercat să-i împiedice pe şoferii de pe ruta 119 să iasă la lucru. Şoseaua a fost deblocată doar după ce în zonă au venit reprezentanţii Poliţiei Rutiere. Protestul a fost continuat însă pe trotuar.


Reprezentanţii rutelor 112 şi 189 spun că itinerarul lor practic se suprapune cu cel al rutei 119 şi, în consecinţă, vor avea mai puţini călători. Supăraţi, şoferii şi-au rupt unii altora inscripţiile pe care era indicat itinerarul. „Şi aşa supravieţuim cu greu, dar acum în genere nu vom câştiga nimic", a declarat Vasile Iurcu, mecanic la ruta 112.


Persoanele care activează pe ruta 119 au propriile argumentele. Boris Bejenari, şofer, a spus că ruta a fost prelungită în sectorul Botanica fiindcă înainte nu aveau rentabilitate. „În sectorul Râşcani, pe unde circulăm, sunt mai multe veveriţe decât călători fiindcă mergem pe lângă un parc", a menţionat şoferul. Vadim Brânzaniuc, şeful Serviciului de presă de la Primăria Chişinău, a declarat că Primăria a suspendat temporat decizia de modificare a itinerarului rutei 119.

Primăria şi-a suspendat decizia

Ion Mămăligă, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Privaţi, a declarat că „modificări în itinerar sunt necesare doar că Primăria trebuie să ţină cont de cererea călătorilor, şi nu să avantajeze un anumit transportator privat". Cel mai mult au avut de suferit chişinăuineii care, neavând cu ce se deplasa, au întârziat la serviciu, iar bolnavii - la consultaţia medicală.


„Eu sunt internat în spital. Trebuie să mă deplasez urgent în oraş şi nu am cu ce. Mie mi-i rău şi nu pot aştepta mult timp", a spus indignat Tudor Buruian, din Teleneşti. Elena Bodrug, o locuitoare a oraşului Chişinău, a spus că a venit în pauză să viziteze un bolnav şi acum va întârzia la serviciu.

Transportatorii privaţi la limita existenţei

Transportatorii privaţi au apărut în Chişinău în 1994, când Capitală se confrunta cu o mare criză de transport public. „Atunci preţul unei călătorii era de un leu, iar un litru de motorină costa 95 de bani. Toţi cei care au activat până în 1998 au avut profituri mari", a spus Ion Mămăligă, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Privaţi.


Preţul la combustibil a crescut treptat, ajungând în 1998 la şase lei. Atunci, transportatorii au organizat mai multe acţiuni de protest şi au obţinut majorarea tarifului până la doi lei. În 2008 activitatea în acest domeniu a fost rentabilă, datorită faptului că motorina s-a ieftinit, iar din 2006 activau tarifele de trei lei.


„Anul acesta combustibilul însă s-a scumpit de mai multe ori. Noi activăm doar ca să ne recuperăm cheltuielile pentru motorină. Iar reparaţiile şi întreţinerea mijloacelor de transport, trebuie să le facă din alte surse", a spus Mămăligă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite