Troleibuzele noi din Chişinău au scaune antivandal, duşumea antiderapantă şi „se închină în faţa călătorilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Dorin Chirtoacă a lansat astăzi pe rută 20 de troleibuze noi organizând o ceremonie festivă în centrul Chişinăului. Timp de două ore, cât a durat festivitatea, circulaţia pe artera principală a oraşului a fost blocată, creându-se ambuteiaje infernale.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat vreo 200 de persoane: ambasadori, funcţionari de la Primăria Chişinău, angajaţi ai Regiei Transport Electric. Cu toţii au venit să vadă „minunea" despre care primarul vorbeşte de jumătate de an.


Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că acestea sunt cele mai moderne troleibuze care există azi în lume: au sistem electronic de informare, scaunele sunt antivandal, duşumeaua antiderapantă, aparataj pentru evidenţa consumului de electricitate. O altă calitate a troleibuzelor noi, a spus Chirtoacă, e faptul că „acestea se închină în faţa călătorilor" . Mijloace de transport, ajungând în staţii, au sistem de înclinarea laterală, lucru ce permite ca să urce şi invalizii care se deplasează în cărucioare.

image


Cea mai mare achiziţie din istoria municipului


La ceremonie Chirtoacă a vorbit despre istoria procurării troleibuzelor din 1970 şi până în prezent. „Până acum, Regia Transport Electric a procurat 484 de troleibuze. Este pentru prima dată în istoria municipiului când au fost procurate atât de multe troleibuze, a menţionat primarul, care a ţinut o parte din discurs în română, rusă şi engleză.


„Evenimentul de astăzi este o dovadă a bunelor relaţii dintre Moldova şi Uniunea Europeană", a declarat Dirk Schuebel, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.


Campanie electorală pe seama troleibuzelor


Din noiembrie 2010, când a fost semnat contractul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Dorin Chirtoacă nu a scăpat nicio ocazie pentru a-şi face imagine. La toate întâlnirile mergea însoţit de presă. Primăvara aceasta, primarul, la fel însoţit de jurnalişti, a făcut o vizită la uzina „Belkomunmash", pentru a vedea cum sunt asamblate troleibuzele.


Un alt prilej de a apărea în presă au servit declaraţiile în contradictoriu ale Primăriei şi Guvern, fiecare asumându-şi meritul de a avea în Capitală troleibuze noi. Iar faptul că acestea au fost lansate pe rută în plină campanei electorală este considerată de analişti încă o încercare a primarului de a-şi şlefui imaginea „E evident că primarul utilizează troleibuzele în scopuri electorale. Dar cei care au avut funcţii administrative întotdeauna s-au laudat cu ceea ce oricum trebuiau să facă ocupând aceste posturi, pentru a apărea într-o lumină pozitivă. Nu pot să-l acuz, fiindcă nu a încălcat legea. În aceste cazuri cetăţenii ar trebui să-i dea de înţeles să nu mai speculeze cu realizările întregii administraţii publice locale ", a declarat analistul Igor Boţan.


Achiziţionarea celor 102 de troleibuze noi a fost posibilă graţie unei colaborări dintre Primăria municipiului Chişinău cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiţii şi Uniunea Europeană. Costul total al proiectului privind achiziţionarea troleibuzelor noi în Chişinău este de 13,7 milioane euro. Din această sumă, 10 milioane euro reprezintă credit, iar 3 milioane este un grant acordat de Uniunea Europeană municipiului Chişinău. Celelalte troleibuze vor fi aduse la Chişinău până la vară.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite