Străzile din Chișinău rămân în beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 20 de ani în sistemul de iluminat public din municipiul Chişinău nu s-au efectuat investiţii majore. Edilii îşi pun speranţa în fonduri europene. Din cauza gradului înalt de uzură al reţelelor electrice, întreprinderea „Lumteh" pierde anual circa 9 milioane de lei.

„65% din instalaţiile electrice de pe străzile Capitalei au un grad avansat de uzură, depăşind cu mult termenul de exploatare", afirmă inginerul Nicolae Mogoreanu, unul din autorii studiului „Iluminatul public în municipiul Chişinău", lansat ieri de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul".

Potrivit specialistului, „modernizarea sistemului de iluminat public din municipiul Chişinău în conformitate cu concepţiile şi standardele Uniunii Europene, va asigura creşterea eficienţei energetice cu 50-70 la sută, comparativ cu situaţia actuală în domeniu".

„Autorităţile municipale cheltuiesc banii doar pentru a înlocui piesele vechi", a declarat Nicolae Mogoreanu. Specialiştii au constatat că şi puţinii bani sunt utilizaţi ineficient. „Nu se instalează corpuri de iluminat cu un consum redus de energie. În plus, multe becuri sunt astupate de frunzele copacilor", a menţionat inginerul Sergiu Aparatu.

Nicolae Vereşco, director la „Lumteh", susţine că banii oferiţi de primărie nicidecum nu-i pot permite să dezvolte infrastructura.

„Din 45 milioane de lei, cât constituie bugetul întreprinderii pentru anul 2011, 31 milioane vor fi cheltuiţi pentru consum, iar banii rămaşi vor fi folosiţi pentru achitarea serviciilor de întreţinere", a spus Vereşco. Funcţionarii de la primărie îşi pun speranţa în fonduri europene.


TARIF DIFERENŢIAT

Specialistul de la „Lumteh", consideră că situaţia nu ar fi atât de gravă dacă „Union Fenosa" ar accepta un tarif mai mic pentru energia electrică consumată în timpul nopţii, precum se practică în mai multe ţări.

Deşi există o hotărâre a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică în acest sens, furnizorul nu a ajuns la un consens cu gestionarii serviciilor publice. Grigore Potângă, de la „Union Fenosa" a spus că în Moldova cadrul legal nu permite aplicarea tarifului diferenţiat.

"În plus, nu avem contoare electrice speciale care ar putea înregistra tariful în funcţie de oră", a spus Potângă.

„Trebuie modernizat sistemul de iluminat public în conformitate cu planul urbanistic general." - Sergiu Aparatu, Chișinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite