Primul parc industrial din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea speră să atragă investitori străini care ar contribui la dezvolatarea economică a Capitalei. Iniţial în acest proiect au fost investite 400 milioane de lei şi urmează să fie create 3.800 de locuri de muncă.

În cadrul parcului industrial din sectorul Ciocana vor fi concentrate întreprinderi străine care vor dori să-şi dezvolte afacerile în Moldova. Aici vor putea activa doar agenţii economici din domeniul industriei uşoare.


„Oamenii de afaceri străini vor scăpa de multe probleme atunci când îşi iniţiază afacerea la noi. Până acum aceştia îşi căutau singuri terenul unde urma să-şi desfăşoare activitatea, acum însă au totul asigurat", a spus Nistor Grozavu, primar interimar al Capitalei. „Investitorul va trebui doar să închirieze spaţiul necesar în care îşi va putea începe imediat activitatea. Modulele industriale vor fi conectate la toate elementele de infrastructură, apă, canalizare, curent de tensiune înaltă și joasă şi gaze", a adăugat Grozavu.


Eleonora Pripa, administratorul Companiei moldo-italiane „Sisteme imobiliare", a declarat că proiectul de la Chişinău a fost conceput în comun cu Uniunea Industriaşilor din Parma, Camera de Comerţ din Italia şi a fost coordonat cu mediul de afaceri italian interesat în extinderea afacerilor în zona noastră.


Italienii, interesaţi în extinderea afacerilor


Conceptul parcului industrial a fost prezentat Primăriei Chişinău încă în 2003. În acelaşi an Consiliul Municipal Chişinău a aprobat decizia care prevedea atribuirea terenului necesar pentru realizarea proiectului. Astfel, în baza unei decizii, a fost semnat contractul de arendă funciară pentru primul teren. „Însă, între timp, a fost modificat cadrul legislativ şi mecanismul de atribuire a loturilor. În consecinţă, compania a reuşit să obţină al doilea teren abia în 2011, participând la un concurs investițional", a menţionat Eleonora Pripa.


Fostul consilier municipal Mihai Roşcovan, directorul Institutului Business Consulting, a declarat că primul parc industrial a apărut la noi cu mare întârziere. „După patru ani de la elaborarea Planului Urbanistic General pentru prima dată aud ca în acesta să fie inclus şi un parc industrial. Astfel de zone sunt în toate oraşele din România şi în cadrul acestora activează firme cu renume mondial", a menţionat Roşcovan.


Zone industriale şi Cimişlia şi Ştefan Vodă


Parcuri industriale se preconizează să fie construite la Cimişlia şi Ştefan Vodă. Această idee este expusă în Strategia de Dezvoltare Regională pentru Regiunea Sud, care are drept scop susţinerea dezvoltării regiunii. Se vrea ca aceste două oraşe să fie transformate în poluri de creştere economică. În prezent, cu contribuţia Ministerului Economiei şi a autorităţilor publice locale, s-a finalizat procesul de elaborare a studiului de fezabilitate. La selectarea oraşelor s-a luat în calcul aşezarea geografică, infrastructura, precum şi situaţia social-economică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite