Pericol de moarte în ascensoarele din Chişinău după ce hoţii au furat mai multe cabluri din blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza că hoţii sustrag din ascensoare piesele ce conţin cupru, călătoria cu lifturile devastate de răufăcători poate fi fatală. Doar într-o noapte infractori neidentificaţi au furat bobinele frânei de la patru ascensoare dintr-un singur bloc.

Fapta, comisă la 5 februarie, a lăsat fără lifturi locatarii unui bloc cu 9 etaje din strada Albişoara din Chişinău. Potrivit datelor oferite de „Liftservice", în ultimele trei luni hoţii au devastat 67 de ascensoare, valoarea pagubelor ajungând la circa 150 de mii de lei. Funcţionarul spune că numărul furturilor a crescut din cauza că firmele de recepţionare a metalelor neferoase au scumpit de la 40 la 60 de lei kilogramul de cupru.
„Hoţii pătrund în camera cu motoare din mina pentru ascensor de unde fură bobinele frânei, cablurile flexibile şi transformatoarele din cupru", a spus Ion Stanciu, şef la „Liftservice". Funcţionarul s-a plâns că Poliţia acţionează prea lent şi nu depistează hoţii. La rândul său, Silviu Muşuc, şeful Poliţiei Municipale, susţine că angajaţii de la deservirea lifturilor anunţă prea târziu despre furturile comise. „Noi mergem la faţa locului imediat cum suntem informaţi despre astfel de cazuri. Deseori ni se întâmplă să aflăm că fapta a fost comisă cu două săptămâni în urmă şi liftul este deja reparat", a declarat Silviu Muşuc.

În ultimii doi ani, Poliţia a identificat doar o singură persoană care vandaliza ascensoarele din Capitală. Tânărul, de 21 de ani, pătrundea la etajele tehnice ale blocurilor de locuit din capitală şi sustrăgea aparatajul ce conţinea cupru.

Şeful de la „Liftservice", a spus că lifturile avariate din cauza hoţilor prezintă pericol pentru locatari. „Din fericire, defecţiunile sunt depistate imediat. În ultimii doi ani nu s-a întâmplat nicio tragedie". Şeful Poliţiei Municipale susţine că soluţia este ca firmele de colectare a metalelor să nu cumpere metale de la persoane fizice.

Victimă a lifturilor vandalizate

Acum doi ani, de Craciun, un chişinăuean a decedat după ce a căzut în mina liftului. Atunci el încerca să deschidă cu forţa uşile liftului pentru a salva un vecin blocat în ascensor. Bărbatul şi-a pierdut echilibrul şi a căzut de la etajul trei. Funcţionarii de la primărie susţin că au sosit la faţa locului în 20 de minute, dar era prea târziu. Tragedia s-a întâmplat într-un bloc cu 13 etaje, situat pe strada Albişoara. De trei ani de zile acolo funcţiona doar liftul mic care avea o vechime de 26 de ani. Acesta deseori se defecta, dar „Liftservice", din lipsa banilor, nu putea să-l înlocuiască.

Călătoria cu liftul e o adevărată
aventură, 80% din ele fiind uzate

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite