Parcurile din Chişinău sunt împânzite de construcţii neautorizate. Schema funcţionează de ani de zile, iar edilii „luptă“ cu fenomenul mai mult prin declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Valea Farmecelor" este parcul cu cele mai multe construcţii neautorizate. Acesta s-a transformat din zonă verde în cartier cu vile de lux. În parc au fost ridicate ilegal circa o sută de case.

„Construcţiile au început înainte de 2007, când au avut loc alunecări de teren. Oamenii au fost mutaţi pe strada Nuferilor din sectorul Botanica, însă o parte dintre ei au ocupat loturi neautorizate în parc", spune viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.


Anterior, Primăria a decis să le demoleze, dar proprietarii s-au adresat în instanţă. În cinci ani autorităţile locale au reuşit să obţină dreptul de a dărâma nouă case. Pentru că aproape o treime din proprietari nu au fost identificaţi, edilii nu pot întocmi procese-verbale în absenţa celor care au încălcat legea.


Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei degrevat din funcţie, a propus să fie trecute în proprietate publică municipală construcţiile abuzive ale căror proprietari nu au fost identificaţi. „Actul legislativ are multe lacune", a spus Vasile Olaru, şef-adjunct la Direcţia autorizare şi disciplină în construcţii.


Spălătorie în parc


În parcul de pe strada Dimo, din sectorul Râşcani, se construieşte o spălătorie şi un service auto, în pofida zecilor de proteste organizate de locatarii din zonă şi de ecologişti. Aceştia au sesizat Primăria, Centrul Anticorupţie şi Ministerul Mediului referitor la faptul că este distrus parcul. Într-un final, Primăria a dispus stoparea lucrărilor. Proprietarul a atacat însă decizia la Curtea de Apel şi a câştigat. Construcţia începe de la marginea drumului, trece peste acoperişul a patru garaje şi continuă în parc.

image


În mare parte a fost distrus şi Parcul Veteranilor, care se întinde pe o suprafaţă de 4,5 hectare, lângă Circ. Cu zece ani în urmă aici a apărut o benzinărie. Şi tot aici ar fi urmat să fie edificat stadionul olimpic. Ecologiştii se opun distrugerii acestei zone verzi, pentru că acolo se află peste o sută de copaci. Nistor Grozavu susţine însă că acolo nu este un parc.

image


Criza economică are şi avantaje


Inspecţia de Stat în Construcţii a depistat anul acesta circa 30 de construcţii neautorizate. Majoritatea sunt anexe. Inspectorii au întocmit procese-verbale, lucrările fiind stopate până la decizia instanţei.


În 2010, în Chişinău au fost descoperite peste 600 de construcţii ilegale. Viceprimarul Nistor Grozavu susţine că numărul acestor încălcări este în descreştere din cauza crizei economice.


„E uşor să-ţi legalizezi casa după finisare"


„Nicio persoană nu începe o construcţie neautorizată aşa, pur şi simplu. Prealabil, există un acord tacit cu anumiţi funcţionari din cadrul administraţiei publice locale sau de la Inspecţia de Stat în Construcţii, care, ulterior, îi ajută să obţină actele necesare", susţine consilierul municipal Oleg Cernei.
Jurista Viorica Grecu a apărat în instanţă mai multe cazuri de legalizare a construcţiilor neautorizate. „E mai greu să obţii actele necesare înainte de începerea construcţiei decât după finisarea acesteia", susţine avocata.


„Sunt multe cazurile când proprietarul obţine dreptul de legalizare a construcţiei prin instanţă. Dar, de cele mai dese ori, persoana se străduieşte să rezolve problema de sine stătător, ajungând la înţelegere cu anumiţi funcţionari", dezvăluie Grecu.


Cei care şi-au ridicat case samavolnic, fără autorizaţie, riscă o amendă sau demolarea construcţiei. „Cei mai mulţi sunt doar amendaţi şi, după aceasta, continuă lucrările", spune Viorica Grecu. În cazul depistării construcţiilor neautorizate, amenda constituie 2-3 mii de lei pentru persoanele fizice şi 7-9 mii de lei pentru persoanele juridice.


O persoană care a reuşit să obţină legalizarea construcţiei neautorizate ne-a mărturisit că procedura n-a fost prea complicată. După constatarea faptului i-a fost întocmit proces-verbal, Inspecţia de Stat în Construcţii i-a emis o prescripţie şi i-a dat amendă. După aceasta, i s-a făcut procesul de recepţie finală şi a fost legalizată construcţia. „Evident, această procedură costă, dar cei care dau şi iau mită ascund adevărul", a spus omul, sub protecţia anonimatului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite