OAMENII STRĂZII Mor de frig, dar nu vor în azil cu reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Soboțchi (stânga) ar fi înghețat pe drumuri, dacă nu ar fi găzduit de azilul minicipalității
Andrei Soboțchi (stânga) ar fi înghețat pe drumuri, dacă nu ar fi găzduit de azilul minicipalității

Nopţile geroase au făcut primele victime în rândul persoanelor fără domiciliu. În Chişinău au decedat numai în această toamnă patru oameni. Ultimul caz de hipotermie este un bărbat de 36 de ani, care şi-a găsit sfârşitul în faţa Catedralei.

În zilele când mercurul din termometre coboară sub zero grade oamenii străzii îşi găsesc adăpost prin gurile de canal şi subsoluri. Cei mai dezgheţaţi ştiu că există Centru de găzduire pentru persoanele fără domiciliu stabil şi vin aici ca să nu îngheţe pe drumuri. Rebelii se opun însă regulilor impuse de instituţie şi riscă să moară de frig.

La Centru l-am cunoscut pe Andrei Soboţchi, de 59 de ani. Bărbatul este orb şi a fost adus la Chişinău, acum un an şi jumătate, de funcţionarii de la Primăria din Cimişlia. „Am lucrat zece ani paznic la grădiniţă. Nu mă mai duceam acasă, dormeam acolo. Când am fost dat afară nu am mai avut unde trage. Casa mea era ocupată de neoprotestanţi", spune bărbatul. Andrei Soboţchi a trăit o vreme cu sora lui, dar aceasta a murit. Bărbatul crede că ea ar fi înstrăinat locuinţa. Autorităţile publice locale nu l-au ajutat să se clarifice în ce împrejurări şi-a pierdut casa, ci l-au urcat într-o maşină şi l-au adus la Chişinău.

În prezent, la azilul de noapte sunt găzduite 52 de persoane şi mai este loc încă pentru vreo 20. Iarna trecută, în zilele geroase aici îşi găseau adăpost chiar şi peste 100 de persoane. „Am instalat paturi şi în hol", a spus Georgeta Bâtca, director adjunct. De obicei, boschetarii sunt cazaţi aici doar în timpul nopţii. Iarna însă, ca să nu îngheţe de frig, li se permite să stea şi ziua, însă doar în holul instituţiei. Majoritatea sunt bătrâni şi invalizi, care se deplasează cu dificultate.

LĂSAŢI LA POARTĂ DE POLIŢIE ŞI SALVARE

Conform regulamentului, o persoană poate să fie cazată la Centru de găzduire pentru persoanele fără domiciliu cel mult trei luni. Georgeta Bâtca ne-a spus că deseori se încalcă această normă, unii oameni fiind lăsaţi să locuiască chiar şi doi ani. „Nu putem să-i dăm afară, dacă nu au unde se duce", a spus funcţionara. Majoritatea locatarilor au probleme grave de sănătate, dar nu sunt preluaţi de echipele de pe Salvare, pentru că nu au acte şi poliţă de asigurare. „Uneori Poliţia şi Salvarea ni-i lasă la poartă şi pleacă", mai spune Bâtca.

Centrul activează doar pe baza banilor municipali. Iar cei circa 20 de lei alocaţi zilnic pentru hrana unei persoane ajung doar pentru micul dejun şi o cină sărăcăcioasă.

Acces interzis alcoolicilor

Boschetarii sunt primiţi la Centrul municipal de noapte doar după ce îşi fac examen radiologic şi dau analiza generală a sângelui. Timp de două zile ei sunt ţinuţi în carantină, după care li se permite să intre în dormitor. La azil nu sunt acceptate persoanele care consumă alcool. Primarul Dorin Chirtoacă a dat indicaţii conducerii acestei instituţii ca în timpul iernii să fie mai puţini severi cu „locatarii".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite