Muncipalitatea, păgubită de încă un edificiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Chişinău se plânge că statul a deposedat-o de un imobil ce-i aparţinea, l-a privatizat, apoi l-a vândut. Este vorba de Complexul de băi şi asanare de pe strada Sarmizegetusa, sectorul Botanica.

Construcţia acestuia a început în perioada sovietică, lucrările însă au fost abandonate în 1987 şi de atunci aici este locul perfect pentru boschetari, drogaţi şi prostituate.

Edilul-şef Dorin Chirtoacă a spus că acest imobil a fost trecut abuziv în proprietatea statului, printr-o hotărâre de Guvern din 1998, fără a avea acordul Consiliului Municipal Chişinău (CMC). Cu toate acestea, în 2002, printr-o decizie a CMC, a fost înscris în registrul bunurilor imobile al Capitalei. În 2007, Guvernul l-a inclus în lista de privatizare.

„În 2011 ne-am adresat la responsabilii de la Ministerul Economiei să excludă din această listă de privatizare obiectul. A urmat o scrisoare în care am fost informaţi că Agenţia Proprietăţi Publice a privatizat Complexul de băi de la Botanica. Apoi l-au vândut cu 2,5 milioane de lei", a spus edilul-şef Dorin Chirtoacă.

La rândul său, Tudor Copaci, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, a declarat că dreptul de proprietate asupra acestui imobil aparţine Republicii Moldova, fapt confirmat de registrul Oficiului Cadastral Teritorial. „Primăria nu a reacţionat când acest complex de băi a fost inclus în lista bunurilor supuse privatizării, nici când a fost înregistrat la Oficiul Cadastral Teritorial ca proprietate a statului. Nu au întreprins nimic până când imobilul a fost vândut. Acum urmează să demonstrăm în judecată cine are dreptate", a conchis Tudor Copaci.

Funcţionarul susţine că licitaţia a fost organizată conform tuturor procedurilor: „Am evaluat bunul, l-am expus la licitaţie şi am vândut nişte ruine cu 2,6 milioane lei".

Business moldovenesc

Marin Rebeja, noul proprietar, a depus recent o solicitare la Primărie pentru a privatiza terenul aferent de 0,5 hectare. „Un imobil care în acte costă 3,5 milioane de lei a fost vândut cu 2,5 milioane, iar terenul care valorează un milion de euro, trebuie să-l dăm gratis. Business moldovenesc", a conchis primarul.

Roman Sofroni, şeful Direcţiei municipale Construcţii capitale, a spus că nu a fost informat că acest obiectiv nu mai aparţine Primării Chişinău şi s-a plâns că pentru întreţinerea acestuia a cheltuit în ultimii ani circa un milion de lei.

Direcţia asistenţă juridică de la Primărie s-a adresat în instanţa de judecată şi a solicitat anularea contractului de vânzare-cumpărare prin care Agenţia Proprietăţii Publice a înstrăinat acest complex. Procesul e pus pe rol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite