Manevre pe strada Cuza, rebotezată în Belski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulevardul denumit în cinstea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Foto: Dumitru Goncear
Bulevardul denumit în cinstea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Foto: Dumitru Goncear

Consilierii AIE i-au tras pe sfoară pe socialişti. Au acceptat redenumirea bulevardului Cuza Vodă, fiind conştienţi că decizia nu are valoare juridică. În schimb, le-au câştigat voturile pentru a-şi promova propriile proiecte.

Luni seara, 26 de consilieri din Alianţa pentru Integrare Europeană şi din partidul lui Igor Dodon s-au întrunit într-o şedinţă ascunsă de ochii presei şi calificată de comunişti drept secretă.

Aleşii locali prezenţi au rectificat bugetul municipal, reducându-l cu 250 de milioane de lei şi au aprobat fuzionarea CET-urilor cu Termocom, punând bazele unei mega-întreprinderi în sectorul termoenergetic al Capitalei. La pachet cu aceste decizii, a fost votată şi propunerea socialiştilor de a redenumi o porţiune a bulevardului Cuza Vodă (între Sarmisegetuza şi Dacia), din sectorul Botanica, în cinstea eroului sovietic Alexei Belski, care în 1944 „ar fi eliberat Chişinăul de ocupanţii româno-fascişti".

SCANDALOS O stradă din Chişinău va purta numele unui erou sovietic în locul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii

Asta chiar a doua zi după Marşul Unirii şi la două săptămâni după instalarea pe această stradă a bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, făcut cadou de Consiliul Judeţean Prahova.

REPLICĂ LA ŞANTAJ

Astfel, aparent consilierii AIE le-au făcut o concesie socialiştilor, care şi-au condiţionat votul, dar până la urmă au căzut într-o capcană. Pentru că, din 2006, în Chişinău există deja o stradă cu numele Alexei Belski, în sectorul Râşcani, hotărârea respectivă nu are valoare legală.

„Ceea ce s-a votat la Consiliu nu are cum să producă efecte juridice. Nu pot fi două străzi Belski în Chişinău. Am făcut acest pas cu bună ştiinţă, în cunoştinţă de cauză şi, poate, apelând la anumite modalităţi mai puţin ortodoxe, dar este dreptul nostru. Dacă dânşii au venit cu şantaj, noi am găsit altceva", a explicat primarul liberal Dorin Chirtoacă.

Socialiştii au fost traşi pe sfoară! Strada Cuza Vodă nu va fi redenumită

De cealaltă parte, socialiştii sunt convinşi că totul a fost legal. „Primarul Chirtoacă flutură din pumni după ce lupta s-a sfârşit. El face acum declaraţii sterile şi se comportă în mod ipocrit după ce personal a încurajat modificarea denumirii străzii", a declarat Vlad Bătrâncea, membru al Biroului Executiv al Partidului Socialiştilor.

Consilierul neafiliat Teo Cârnaţ susţine că hotărârea va fi anulată de Curtea de Apel, deoarece acelaşi nume a fost atribuit anterior altei străzi.

„DEGEABA A ABSOLVIT SORBONA"

Analistul politic Igor Boţan afirmă însă că, potrivit normelor juridice, ultima decizie o anulează pe precedenta. „Dacă se laudă că l-a tras pe sfoară pe Dodon, degeaba a făcut Dreptul la Sorbona. Avem politicieni hâtri, dar nu deştepţi, care creează precedente periculoase", a spus comentatorul, remarcând că liderul socialiştilor s-a lăsat prostit a doua oară.

„Mă mir că Dodon a avut încredere în Chirtoacă după ce a fost păcălit în noiembrie, când Zinaida Greceanâi urma să fie aleasă în funcţia de preşedinte. Înseamnă că nu şi-a învăţat lecţia", a menţionat Igor Boţan.

IDEEA LUI CHIRTOACĂ

„Consilierii lui Filat l-au învăţat pe primar să facă asemenea şmecherii. Pe Chirtoacă nu-l duce singur capul să facă atâtea porcării", susţine consilierul PCRM Valentin Todercan.

Potrivit aleşilor comunişti, socialiştii ar fi primit bani în schimbul voturilor. Mai mult, ei îşi acuză foştii colegi că le-ar fi furat ideea cu revenirea bulevardului Cuza la denumirea din perioada sovietică, dar cu precizarea că în proiectul lor figura toată strada, şi nu doar o porţiune.

Liberal-democraţii spun însă că schema a fost pusă la punct chiar de primar. „Domnul Chirtoacă a venit primul cu această propunere, iar noi l-am susţinut. Rectificarea bugetului era o problemă primordială în Chişinău şi întârzierea ar fi fost resimţită de orice medic sau profesor din oraş", a precizat Sandu Grecu.

„Nimeni nu a fost plătit. S-a discutat şi s-a ajuns la o înţelegere cu socialiştii. Le-am propus acelaşi lucru comuniştilor, însă au refuzat", a adăugat consilierul PLDM.

De asemenea, comuniştii au anunţat că vor cere în instanţă ca şedinţa de luni să fie declarată ilegală, deoarece nu au fost invitaţi, iar toate deciziile - anulate.

Terminologia sovietică va fi interzisă

Toate străzile cu denumiri sovietice ar putea fi rebotezate. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege înaintat în Parlament de liderii fracţiunilor PLDM şi PD, Valeriu Streleţ şi Dumitru Diacov.

Noua lege, care va fi votată cel mai probabil în toamnă, va interzice folosirea terminologiei sovietice nu doar în numele de străzi, ci şi de localităţi, întreprinderi, instituţii şi organizaţii, produse şi servicii. Autorii au explicat că, după ce au fost condamnate crimele regimului totalitar comunist şi interzise simbolurile, urmează să fie scoşi din uz şi termenii folosiţi în acea perioadă.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite