Mai multe licee din municipiul Chişinău sunt pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din clasa a X-a de la Liceul din Grătieşti nu ştiu pe ce cale să o apuce
Elevii din clasa a X-a de la Liceul din Grătieşti nu ştiu pe ce cale să o apuce

Mai multe instituţii liceale din municipiul Chişinău riscă să fie reduse la statutul de gimnazii pentru că n-au cel puţin două clase de-a zecea. În această situaţie sunt 30 din cele 83 de licee din municipiu.

Dacă regulamentul Ministerului Educaţiei care prevede minim două clase paralele şi cel puţin 25 de elevi în fiecare va fi respectat întocmai, dintre oraşele din suburbia Chişinăului doar Stăuceni şi Sângera vor avea licee. În celelalte localităţi vor rămâne doar gimnazii.

Galina Pascal-Oleinic, directoarea liceului din Grătieşti, spune că soarta instituţiei pe care o conduce va fi decisă mâine. „Ne-am zbătut enorm să adunăm un număr de elevi suficient pentru a forma două clase paralele. Am trimis profesori pe la casele oamenilor să-i convingă pe absolvenţii ciclului gimnazial să-şi continue studiile la noi. Sperăm totuşi că ni se va permite să activăm ca şi până acum", a menţionat directoarea. În acest an, la liceul din Grătieşti au fost înmatriculaţi 35 de elevi de-a zecea şi a fost formată doar o clasă, fiind comasat profilul real cu cel umanistic. De asemnea, este câte o singură clasă de-a XI-a şi a XII-a, în care învaţă 25 şi, respectiv, 28 de elevi.

Elevii vor să rămână acasă

Vestea că vor trebui să-şi continue studiile în altă instituţie i-a întristat pe adolescenţi. „Am avut posibilitatea să plec la colegiu, dar am ales să rămân la şcoala din satul natal alături de profesorii şi colegii dragi", a spus Nicoleta Braghiş, dintr-a zecea. Colega sa, Felicia Rusu, susţine că n-ar schimba liceul de la Grătieşti pe nicio altă instituţie, oricât de prestigioasă ar fi. „Şi fără noi transportul spre Chişinău e foarte aglomerat. Circulă rar. Cum vor merge la lecţii?", găseşte motive tânăra.

Specialiştii spun că problema a apărut ca urmare a crizei demografice şi a reformei din Educaţie implementată de ministerul de ramură. „Regulamentul ce prevede numărul-limită de elevi în clase nu e nou, dar anul acesta am primit ordin să nu mai admitem nicio abatere de la buchia legii", susţine Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei municipale Educaţie.

Primarul Dorin Chirtoacă nu este de acord cu schimbările ce urmează să fie făcute şi crede că s-a greşit acum 20 de ani când au fost deschise prea multe licee.

Fără concurenţă

În Republica Moldova, doar în câteva licee există concurs la înscriere, în baza mediei de la absolvirea gimnaziului. Însă în majoritatea liceelor, în lipsă de concurenţă, sunt înmatriculaţi toţi doritorii, singura condiţie e să aibă media cel puţin 5.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite