Incendiul de la Biserica Sfânta Matrona din Chişinău a fost provocat de o mână criminală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protoiereul Anatol Cibric, parohul bisericii „Sfânta Matrona" este sigur că lăcaşului sfânt i-ar fi dat foc nişte răuvoitori. Este şi versiunea, deocamdată neoficială, a Direcţiei municipale Situaţii Excepţionale.

„Biserica era în construcţie, nu exista nicio sursă de curent electric ce ar fi putut provoca scurt circuit, nu erau candele sau lumânări", şi-a motivat concluziile preliminare Iurie Guştiuc, şeful Direcţiei.


Funcţionarul de la Situaţii Excepţionale susţine că flăcările nu s-ar fi răspândit atât de repede dacă lemnul din care era construită biserica ar fi fost prelucrat cu soluţii antiincendiare. Protoiereul Anatol Cibric este de părere însă că infractorii ar fi stropit locaşul sfânt cu substanţe inflamabile. „Altfel nu ar fi fost posibil ca după doar 20 de minute de la izbucnirea focului să cadă cupola, care stătea pe nişte bârne foarte groase", susţine preotul.
Şeful de la Situaţii Excepţionale a venit cu o propunere radicală: să fie interzise orice construcţii din lemn în Capitală. În replică, primarul Dorin Chirtoacă a spus că trebuie identificaţi făptaşii, nu interzise construcţiile.


Primăria va patrona reconstrucţia lăcaşului


Dorin Chirtoacă a promis că Primăria va finanţa lucrările de reconstrucţie a bisericii „Sfânta Matrona". Edilul a cerut tuturor şefilor subdiviziunilor municipale să contribuie, iar pretorilor de sector le-a sugerat să-i convingă pe agenţii economici „să ofere şi ei fiecare cât poate". Pentru ridicarea bisericii e nevoie de circa 170.000 de euro.


Chirtoacă a venit şi cu ideea de a începe construcţia în Chişinău a unei copii a Catedralei „Sfânta Sofia" din Istanbul. Drept „argument" în susţinerea ideii sale, edilul a povestit minute în şir cum a fost recent în Turcia şi cât de impresionat a fost de frumuseţea renumitei catedrale.


Între evlavie şi scandaluri


În ultimii ani, Asociaţia „Fericita Maica Matrona", condusă de preotul Anatol Cibric, a fost implicată în mai multe scandaluri publice. În 2007, membrii acesteia au atacat cu ouă edificiul ziarului „Timpul" din Chişinău.


În acelaşi an, au protestat agresiv împotriva punerii în scenă a spectacolului „Monoloagele vaginului", după Eve Ensler. Apoi au doborât Menora evreiască. Au protestat împotriva introducerii actelor de identitate care conţin codul personal al cetăţeanului şi l-au agresat fizic pe Andrei Kuraev, misionar al Patriarhiei Ruse, aflat în vizită la Chiţinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite