În programul municipal „Prima Casă” lucrurile avansează cu viteza melcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Chişinău a aprobat până ieri circa 700 de dosare şi doar trei dintre acestea au fost, deocamdată, aprobate de bancă.

Primarul Dorin Chirtoacă le-a înmânat primilor trei beneficiari certificat de garanţie din partea Primăriei. Un astfel de document va primi fiecare beneficiar, „ca banca să fie liniştită că persoana va achita creditul integral", a subliniat Chirtoacă.


La şedinţa operativă de ieri de la Primărie au fost prezente Stela Manea şi Natalia Antoci, ambele profesoare şi beneficiare ale acestui proiect. „Activez în domeniul învăţământului de 21 de ani şi abia acum pot să-mi cumpăr un apartament pe placul meu", a spus Stela Manea. Banca i-a oferit acesteia un credit de 24 de mii de euro.


Veronica Herţa, şefa Direcţiei Finanţe din cadrul Primăriei Generale, a declarat că la alte 15 dosare urmează să fie puse la punct doar nişte probleme tehnice.


Octavian Manole, director la Filiala Centru a Băncii Comerciale Române, instituţie ce colaborează cu municipalitatea în realizarea acestui proiect, ne-a spus că primele cereri de creditare din partea chişinăuienilor au fost depuse la bancă în luna martie 2011. „Creditul se oferă într-o săptămână din momentul în care au fost prezentate toate actele necesare", a declarat Octavian Manole. În prezent, la BCR sunt în lucru circa 400 de dosare. Primii solicitanţi doresc să cumpere apartamente în blocuri vechi.


Startul programului ipotecar a fost dat la 4 octombrie 2010. Lucrările de construcţie a primului bloc locativ „Prima Casă", din strada Ghioceilor, au început în luna noiembrie anul trecut. Până acum a fost ridicată doar temelia. Conducerea Primăriei a promis că acest bloc va fi dat în exploatare în 2012. Un alt bloc inclus în acest program se construieşte pe bulevardul Mircea cel Bătrân.

image


„Nu am stabilit un termen limită de depunere a dosarelor ", a menţionat Chirtoacă.


În momentul înscrierii în programul „Prima Casă", beneficiarul achită un avans de 5-30 la sută din costul apartamentului. Se oferă o perioadă de graţie până la darea în exploatare a blocului. Creditul se oferă pe un termen de la 10 până la 30 de ani, cu o dobândă de 9%.


Ofertele programului municipal

În programul „Prima Casă" sunt valabile patru tipuri de oferte. Chişinăuienii au posibilitatea să procure apartamente în cele două blocuri pe care le construieşte Primăria, să găsească alte oferte în cadrul blocurilor nefinalizate, să procure mansarde sau chiar apartamente în blocurile vechi. Pentru locuinţe de tip mansardă pot opta şi cetăţeni cu venituri mai mici, începând de la 2.400 lei lunar pentru familie. Dosarele pot fi depuse la preturile de sector. Ulterior, acestea sunt examinate de o comisie din cadrul Primăriei şi de către reprezentanţii băncii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite