În centrul Chişinăului, ţăranii vând lactate şi carne „de pe jos“, chiar lângă roţile automobilelor care circulă neîntrerupt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, peste o sută de persoane, majoritatea venite de la ţară, vând lapte, brânză sau chiar păsări şi miei tăiaţi, pe marginea şoselei, aproape de roţile automobilelor.

Primăria a creat pentru aceştia locuri speciale în Piaţa Centrală, dar oamenii se plâng că acolo nu au cumpărători.


Comerţul stradal neautorizat din Capitală a luat amploare înainte de Paşte. Conducerea primăriei a decis să lupte cu aceşti vânzători paşnic şi să-i convingă să treacă în hale special amenajate.


Comercianţii însă se plâng că le-au fost oferite locuri „prin colţurile" halelor, pe unde nu ajung cumpărătorii. „Sunt din Anenii Noi. Săptămâna trecută am acceptat să vând în hală. Zilnic am plătit 30 de lei pentru loc şi zece lei pentru efectuarea analizei de laborator. În două zile cât am stat în hală am vândut doar un kilogram de brânză", s-a plâns Vasile Ţăranu, pensionar. Bărbatul a mai spus că pe zi mai cheltuie câte 40 de lei pentru transport.


„Locuri lângă veceu"


Şi Maria Banaru, din Ialoveni, povesteşte că i-a mers foarte prost în hala din piaţă. „Nouă, celor de la sate, ni se oferă locuri pe lângă veceu, unde nu ajung cumpărătorii", a spus femeia.


De cealaltă parte, Mihai Furtună, viceprimarul Capitalei, a spus că administraţia pieţei nu poate să le ofere tuturor comercianţilor locuri în mijlocul hălii. „Săptămâna trecută le-am explicat oamenilor că e timpul să terminăm cu comerţul neautorizat. Unii au mers în pieţe, au achitat taxele necesare şi peste vreo două ore au revenit în stradă", a menţionat viceprimarul.


Primarul general Dorin Chirtoacă le-a dat indicaţii poliţiştilor să nu treacă la „acţiuni represive" până va fi amenjat un loc special doar pentru comercianţii de lactate care vin de la ţară. Ion Stratulat, directorul Pieţei Centrale, a anunţat că se lucrează la instalarea unui cort în regiunea sectorului unde sunt vândute fructele. „După ce va fi amenjat acest loc, vom cere ajutorul Poliţiei să-i convingem pe oamnei să nu mai vândă în stradă", a declarat acesta.


Majoritatea comercianţilor stradali sunt ţărani care îşi vând propria producţie. Mulţi dintre aceştia ne-au mărturisit că nicidecum nu doresc să treacă în piaţă. „Mai curând accept să fug de poliţişti decât să mă duc să vând în hală", ne-a spus Vera L., din Truşeni.


Riscă amenzi de 200 de lei


Amenda pentru comerţul stradal neautorizat constituie 200 de lei. „Dacă oamenii nu vor merge să vândă în piaţă, în locurile noi create, vom fi nevoiţi să le întocmim procese verbale şi să-i amendăm", a declarat Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite