În Chișinău, școala celor șapte ani de-acasă se face la seral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Talmaci ne arată care este poziția corectă la calculator
Olga Talmaci ne arată care este poziția corectă la calculator

Ziua sunt funcționari publici sau patroni de firme, seara se transformă în elevi dornici să pătrundă tainele bunelor maniere. Învaţă cum să mănânce scoici, melci şi raci, ce ţinute să poarte la diferite ocazii sau când şi cât să vorbească.

Elevii spun că o astfel de şcoală le prinde bine nu doar în viaţa personală, ci şi la serviciu, iar buna purtare în timpul orelor de lucru le-ar putea aduce şi o majorare de salariu. Olga Talmaci, în vârstă de 23 de ani, ştie că nu doar omul face haina, ci şi haina îl face pe om. Cu părul strâns în coc şi cu o ţinută business, fata spune că secretele pe care le învaţă sunt preţioase în viaţa de zi cu zi.

„Am văzut cursuri asemănătoare în România şi cred că sunt foarte utile. Baza educaţiei mele mi s-a pus în cei şapte ani de acasă, însă aici pot afla mai multe despre bunele maniere. Trebuie să tindem mereu spre perfecţiune", explică Olga Talmaci, consultant la Direcţia transport terestru, din cadru Ministerului Trasportului şi Infrastructurii Drumurilor.

Citește și:

Află la ce şcoală din Chişinău poţi merge pentru a lua lecţii de bună purtare pentru viitorii părinţi

Aflată la cea de-a treia lecţie, tânăra crede că nu e atât de greu să creezi o impresie bună, însă e foarte uşor să faci gafe care-ţi pot strica viaţa. „De exemplu, este foarte important ca atunci când vrei să prezinţi pe cineva să ţii cont de statutul şi vârsta persoanelor", lămureşte Olga, sigură că noile deprinderi îi pot aduce oricând un job mai bun.

De rând cu alte 11 eleve, şi Nina Bănărescu vine de câteva ori pe săptămână la cursuri, nu pentru că este în căutarea unui post mai bun, ci pentru că ştie că are multe de învăţat. „Oamenii trebuie să ştie cum să se comporte în societate, la o întâlnire de afaceri sau în alte situaţii. Aş vrea să merg la Facultatea de Drept şi cred că în acest domeniu chiar am nevoie de aceste cursuri", mărturiseşte Nina, care are 17 ani.

„PARLAMENTARII, ÎMBRĂCAŢI CA NIŞTE GINERI"

Profesorii nu duc lipsă de elevi. Asta chiar dacă 12 şedinţe de studiere a Ghidului manierelor elegante zi de zi costă 1.700 de lei, iar cursurile de Etichetă de business ajung la 2.400 de lei.

„Avem mulţi cursanţi cu vârste şi profesii foarte diferite. Sunt interesaţi de bunele maniere atât cei mici, cât şi pensionarii", precizează Adriana Dervici, unul dintre formatorii din cadrul Şcolii de stil şi etichetă. Profesoara explică şi motivul apariţiei unei astfel de şcoli la Chişinău.

„Aşa cum există codul penal sau cel civil, aşa există şi codul bunelor maniere. Oraşul nostru este plin de chiştoace şi hârtii, lumea merge pe de-a dreptul, parlamentarii sunt îmbrăcaţi ca nişte gineri şi poartă papuci albi", punctează Adriana Dervici.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

CURSURI PENTRU COPII
Școala bunelor maniere oferă cursuri și pentru pici. Contra sumei de 1.500 de lei, copiii învaţă reguli de etichetă în familie, cum să fie politicoși, au ore de dicţie şi oratorie, cum să se îmbrace și cum să folosească tacâmurile la masă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite