În Capitală va fi lansată, mâine, revista „Retro Chişinău”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capela Sf. Împăraţi Constantin şi Elena a gimnaziului nr. 2 de băieţi la înc. sec.XX
Capela Sf. Împăraţi Constantin şi Elena a gimnaziului nr. 2 de băieţi la înc. sec.XX

Este o colecţie inedită de fotografii ale Chişinăului ce pune în valoare patrimoniul cultural al oraşului, prezentând individualitate istorică, culturală, care ar fi trebuit protejată şi pusă în valoare.

O mare parte din clădirile acestor imagini nu mai există pe harta Chişinăului fiind distruse pentru totdeauna. După o inventariere a celor 977 de edificii de arhitectură de importanţă locală şi naţională înscrise în Registrul monumentelor ocrotite de stat s-a constatat un proces de degradare continuă a patrimoniului imobil din Centrul istoric al Chişinăului. Astfel 80 dintre obiectivele de patrimoniu au fost demolate (dintre care 44 au fost demolate în perioada 1993-2006 şi 36 de edificii arhitecturale au fost demolate recent, în perioada 2006-2011.)

La lansare sunt invitaţi arhitecţi, istorici, scriitori, critici de artă, arheologi şi specialişti în domeniul conservării patrimoniului cultural, urbanişti reprezentanţi din mediile ştiinţifice şi culturale, tagmele profesionale, sectorul asociativ şi administraţia publică locală a municipiului Chişinău. Autori ai proiectului sunt: Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, în colaborare cu Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite