Flagrant la Chișinău: Mită de 5 milioane de euro pentru un teren al Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerii de la Anticorupţie au reţinut miercuri o grupare formată din patru oameni, acuzaţi că ar fi cerut 5,45 milioane de euro de la un investitor străin. Banii erau pentru opt hectare de teren în sectorul Ciocana. Pământul, pe care ar fi trebuit ridicat un complex imobiliar, se află în administrarea întreprinderii Apă-Canal. Anchetatorii spun că investitorul ar fi dat deja 10% din şpagă.

Un investitor străin a sesizat Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), precum că membrii unei grupări organizate i-ar fi cerut şpagă de 5,45 de milioane de euro. Şi asta pentru a-l ajuta să obţină de la Primăria Chişinău actele necesare pentru construcţia unui complex locativ, pe o suprafaţă de opt hectare, în sectorul Ciocana.

Terenul se află de zece ani în administrarea întreprinderii Apă-Canal Chişinău, aflată în subordinea municipalităţii.

FOTO: Pe acest teren din Ciocana se dă bătaia pentru ridicarea unui complex imobiliar cu sute de aprtamente și centre comerciale

image

Persoanele reţinute, doi agenţi imobiliari şi doi intermediari, printre care un fost angajat al Securităţii, pretindeau că-i pot influenţa pe funcţionarii de la Primăria Chişinău şi pe angajaţii Apă-Canal pentru a aviza proiectul imobiliar.


MITĂ PENTRU PRELUAREA AFACERII

Întreprinderea de stat a încheiat în anul 2000 un contract cu firma Ratmir din Chişinău, care urma să construiască un ansamblu imobiliar cu opt blocuri, spaţii comerciale şi o grădiniţă. În schimb, Apă-Canal trebuia să primească din afacere o sută de apartamente pentru angajaţii companiei.

Ofiţerul de presă de la CCCEC a spus că Ratmir a cedat unui investitor străin dreptul de a face construcţii în această zonă, contra unei sume de bani. Din acest moment au intervenit cei patru itermediari reţinuţi, care i-au promis finanţatorului că-i va facilita obţinerea actelor de la Primărie.

FOTO: Banii marcați au fost găsiți la intermediari

image

Membrii grupării au fost arestaţi, la 16 februarie, în incinta unei bănci din Capitală, în timp ce primeau prima tranşă din şpagă, în valoare de 450 de mii de euro. Restul banilor, circa cinci milioane de euro, ar fi trebuit să fie transferaţi în perioada următoare în conturile intermediarilor, în bănci din zone off-shore.


„ATENŢIA", CÂT JUMĂTATE DIN VALOAREA TERENULUI

Mihai Cojocaru, şef de direcţie la Anticorupţie, a declarat că în următoarele zile vor fi anchetaţi mai mulţi angajaţi ai Primăriei. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi complici cu reţinuţii în această afacere.

Oamenii legii au găsit la suspecţi un certificat de urbanism eliberat de şefi din cadrul Primăriei Capitalei, datat chiar cu 16 februarie 2011, ziua flagrantului.

Documentul are semnăturile viceprimarului Nistor Grozavu, a arhitectului-şef al municipiului, Vladimir Modârcă, şi a altor funcţionari-cheie ai municipalităţii. Actul nu apare însă înregistrat la Primărie, susţine Angela Starinschi, ofiţerul de presă la CCCEC. Din acest motiv, anchetatorii bănuesc că documentul ar putea fi fals.

Funcţionarii Grozavu şi Modârcă spun că n-au eliberat un astfel de certificat. Specialiştii în domeniul imobiliar susţin că numai valoarea terenului pus la bătaie în afacere ar fi cel puţin dublă faţă de şpaga cerută.

„Opt hectare de teren în sectorul Ciocana ajung la 12 milioane de euro", a declarat reprezentantul unei companii de construcţii.


Campanie anticorupţie


Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, a declarat recent că îşi ia angajamentul să stârpească corupţia din Capitală. Edilul acuză angajaţii Primăriei de luare de mită.

El a declarat public că acest fenomen este generat de unii funcţionari care percep mită pentru perfectarea anumitor acte. Primarul susţine că, de obicei, darea şi luarea de mită se face prin intermediari.


Şpăgarii de anul trecut

Pe parcursul anului 2010 ofiţerii Centrului Anticorupţie au raportat despre reţinerea în flagrant a mai multor poliţişti, vameşi, procurori, avocaţi şi medici, suspectaţi de comiterea actelor de corupţie.

Printre cele mai scandaloase cazuri a fost cel al unui angajat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene care ar fi extorcat 4.000 de euro pentru a perfecta un document. Urmează cazul unui şef-adjunct de la Comisariatul Buiucani, reţinut pentru că ar fi cerut 2.500 de euro pentru a nu începe urmărirea penală.


AUDIOVIZUALUL, ÎN TOP

Tot anul trecut, ofiţerii anticorupţie au mai prins în flagrant un vameş care ar fi pretins 300 de euro pentru a restitui un automobil reţinut în vamă. În încălţămintea acestuia au fost găsiţi alţi 1.570 de dolari.

În 2011, cel mai scandalos caz a fost cel al lui Terente Cherdivară, şeful Direcţiei Administrative de la Audiovizual, care ar fi cerut 100.000 de lei de la un agent economic pentru a nu veni în control.


MOLDOVA ESTE GRAV AFECTATĂ DE CORUPŢIE

Republica Moldova este printre cele mai corupte state din lume. O demonstrează ultimul raport al Transparency International. În clasamentul mondial al ţărilor afectate de corupţie Moldova apare pe locul 105 din 178.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite