Fiecare al treilea consilier municipal din Chişinău vine cu teancul de proiecte la şedinţe, deşi tuturor li s-au oferit calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii preferă însă documentele pe hârtie în locul celor electronice, investiţia în laptopuri dovedindu-se a fi o risipă de bani publici.

Aleşii preferă însă documentele pe hârtie în locul celor electronice, investiţia în laptopuri dovedindu-se a fi o risipă de bani publici.

Ideea de a cumpara laptopuri pentru consilierii municipali îi aparţine lui Dorin Chirtoacă, primarul general al Capitalei, care credea că astfel administraţia publică locală nu va mai cheltui tone de hârtie pentru multiplicarea documentelor şi se vor putea face economii.

Unor consilieri le-a plăcut ideea, în timp ce alţii susţin că este o risipă de bani. Elena Enache, şefa Secţiei pentru organizarea şi coordonarea activităţii Consiliului Muncipal Chişinău (CMC), spune că mulţi aleşi locali degeaba au primit computere. „Nu le folosesc, iar noi de fiecare dată suntem nevoiţi să multiplicăm cel puţin câte 20 de seturi de proiecte pe hârtie", afirmă aceasta.

Ghenadie Dumanschi, preşedintele CMC, consideră că nu-i poate obliga pe consilieri să meargă la cursuri de informatică. „Unii motivează că le este mai uşor să-şi facă notiţe pe hârtie. Alţii au refuzat categoric să le folosească şi n-avem ce le face", spune Dumanschi.

I-am întrebat pe mai mulţi consilieri de ce îşi ţin acasă laptopurile. Niciunul n-a recunoscut că nu ştie cum să lucreze la calculator. Consilierul Valeriu Pavlov spune că-l foloseşte pentru a se pregăti de consiliu. „La şedinţe îmi este mult mai uşor să urmăresc pe hârtie chestiunile examinate", susţine Pavlov. Şi adaugă: „De fapt, nu a fost o idee bună de a da laptopuri consilierilor. În loc să fie atenţi la ce se discută, mulţi navighează pe Internet".

Consilierul Vadim Cojuşneanu, singurul care a refuzat să ia notebook, spune că are unul acasă şi că n-are nevoie să aibă grijă de un computer pe care va trebui să-l restituie la încheierea mandatului. „S-au folosit bani publici în acest scop şi toţi consilierii ar trebui să aibă bun simţ şi să lucreze la computere", spune Ghenadie Dumanschi. ;

Proiecte la kilogram


La fiecare şedinţă, angajaţii din aparatul preşedintelui CMC pregătesc câte 20 de seturi de proiecte pentru aleşii locali care refuză să lucreze cu documente electronice. Greutatea unui set poate ajunge şi la nouă kilograme. Nu se ştie câţi bani sunt cheltuiţi pentru asta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite