Edilii Capitalei spun că nu vor majora tariful până nu vom avea transport privat de calitate în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul de astăzi al transportatorilor nu s-a soldat cu vreun rezultat din partea autorităţilor locale. Şoferii spun că s-au săturat de promisiuni şi ameninţă că nu vor ieşi pe rute până nu va fi majorat tariful pentru o călătorie de la 3 la 5 lei.

Transportatorii s-au întâlnit astăzi cu Adrian Boldurescu, şeful Direcţiei transport public şi apoi cu viceprimarul Nistor Grozavu. Aceştia nu s-au lăsat înduplecaţi şi i-au învinuit pe şoferi că doresc să-şi rezolve problemele pe care le au cu FISC-ul şi Poliţia Rutieră, prin şantaj. De cealaltă parte, transportatorii se plâng că serviciul pe care-l presetează le generează doar pierderi.

Din cele 1.800 de microbuze care circulă zilnic pe străzile Chişinăului, 1.200 sunt în grevă.  Mâine consilierii municipali se convoacă în şedinţă. Chestiune privind majorarea tarifelor nu este inclusă în ordinea de zi.

Greva șoferilor de maxi-taxi a început încă de la ora 8 dimineața, deși era programată cu începere de la ora 9. Chişinăuienii sunt agitaţi. Mulţi au întârziat la serviciu. Unii nu au putut ajunge la timp la medic, iar o parte din elevi au ajuns la şcoală la mijlocul orie. Cei mai mulţi erau supăraţi pe transportatorii privaţi că încearcă să-şi rezolve problemele în detrimentul călătorilor. „Stau de o oră la staţie. Trebuie să duc copilul la medic. Până la policlinica unde ne ducem circulă doar microbuzele“, s-a plâns Cristina Mihailov.

Datorită protestului au de câştigat firmele de taxi. Taximetriştii staţionează în preajma staţiilor şi foarte repede îşi găsesc clienţi ce nu mai pot răbda. „Mă duc cu taxiul. Ar fi bine să-şi rezolve cât mai repede problemele. Lasă fie şi cinci lei. Oricum e mult mai ieftin decât cu taxiul“, a spus chişinăuianul Vasile Dron.

Anatol Borzic, şofer şi proprietar de mijloc de transport pe ruta 124, susţine că de această daă nu vor ceda până nu va fi majorat tariful. „Biletul costă trei lei chiar dacă preţul la motorină s-a scumpit de două ori. Nimeni nu lucrează fără a avea profit. De ce evită de fiecare dată includerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Municipal Chişinău a chestiunii privind majorarea tarifului, doar ne-au promis de nenumărate ori“, spune revoltat Anatol Borzic.

Aureliu Pădureţ este proprietar de microbuz. „Astăzi ne recuperăm doar cheltuielile pentru motorină. Dar noi mai trebuie să plătim la primărie impozitul, fondul social, poliţa de asigurare medicală, deservirea tehnică. Pierderile acumulate timp de un an de zile sunt mult mai mari dacă nu vom ieşi pe rute câteva zile“.

Primăria a scos pe rute mai multe troleibuze

Transportatorii de pe rutele urbane de maxi-taxi solicită majorarea tarifelor de călătorie de la 3 la 5 lei.

Din datele preliminare, doar 16 linii de maxi-taxi circulă după graficul normal. Acestea sunt 120, 129, 148, 157, 166, 173, 178, 184, 189, 190, 109, 113, 122, 135, 186, 192 și 116.

Potrivit unui comunicat emis de Primărie, în această dimineață a fost mărit numărul autobuzelor și troleibuzelor. Astfel, Regia Transport Electric a scos în trafic 281 de troleibuze în loc de 240, în timp ce Parcul Urban de Autobuze a intrudus pe rute 108 de vehicule în loc de 92.

Primăria Capitalei a precizat anterior că este de acord să majoreze tariful, doar dacă șoferii respectă normele de transport a călătorilor. Aceștia trebuie să circule cu maxim 50 km/h, să ia pasageri doar în limita locurilor de pe scaune, să oprească doar în stații, să stabilească programul exact al rutelor și să-l afișeze în microbuze și în stațiile terminus, relevă Info-Prim Neo.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite