Dorin Chirtoacă vrea peşti şi sirene la Valea Morilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Chirtoacă vrea sa transforme lacul Valea Morilor într-un loc de agrement
Dorin Chirtoacă vrea sa transforme lacul Valea Morilor într-un loc de agrement

Edilul Capitalei este nemulţumit că în lacul ce se acumulează de la ploi lipsesc vieţuitoarele acvatice. Fucţionarii de la Primărie au discutat ieri aprins despre apa verde a lacului şi lipsa peştilor din bazin. Chirtoacă a dat indicaţie subalternilor să găsească o soluţie.

În unele locuri lacul Valea Morilor a ajuns la nivelul de 2,5 metri, dar ca să arate ca altădată e nevoie să se adune de trei ori mai multă apă. Roman Sofroni, şeful Direcţiei construcţii capitale, a spus că singura problemă este că bazinul are culoarea verde.

„În lipsa vieţuitoarelor acvatice, nu are cine mânca iarba", a constatat Sofroni.

Dorin Chirtoacă l-a întrebat pe Eliferie Haruţa, şeful de la Spaţii Verzi, dacă are peşte pentru a popula lacul. Funcţionarul, fără a sta mult pe gânduri, a spus că va discuta cu reprezentanţii Asociaţiei Pescarilor, care speră să dea municipalităţii, până la sfârşitul lunii octombrie, peşte „la păscut" în Valea Morilor.

Viceprimarul Vlad Coteţ, care se declară un pescar profesionist, le-a dat soluţia şefilor de direcţie: „Fitofagii, în special amurul, se alimentează cu verdeaţa din lac". Bucuros că a găsit o modalitate de a scăpa de vegetaţia din lac, Chirtoacă a dat ordin: „Să fie populat lacul cu această specie de peşte".

Înainte însă de a lua decizia finală, edilul l-a rugat pe Timofei Spătaru, şeful Direcţiei agricole, să se dea cu părerea în această privinţă. „N-avem specialişti în piscicultură. Ne daţi câţiva şi rezolvăm problema", a răspuns Spătaru.

BROAŞTE, RAŢE ŞI LEBEDE

„Vă clarificaţi voi cumva. Lacul trebuie să aibă peşte", a spus-o tăios primarul. Roman Sofroni, şeful de la Construcţii Capitale, încercând să-i domolească pe colegi le-a povestit ce vieţuitoare se întâlnesc în lac. „Sunt broaşte şi raţe. Primăvara trecută, au trecut pe acolo şi două lebede".

Într-adevăr, la sfârşitul lunii aprilie, pe lac a apărut o pereche de lebede, nemaiîntâlnite aici în ultimii 30 de ani. Edilul s-a interesat dacă sunt şi sirene. „Pe plajă, domnule primar", l-a lămurit Sofroni.

Lucrările la Valea Morilor au avansat cu viteza melcului şi din motiv că pe fundul lui au fost găsite obuze. În plus, a fost nevoie şi de intervenţia arheologilor, care au descoperit, după curăţirea bazinului de moloz, vestigii arheologice din mileniul II înainte de Hristos, inclusiv scheletul unui mamut.

LUCRĂRI DEMARATE CU STÂNGUL

Operațiunile de curăţare au demarat în anul 2006, după ce tot peştele din lac a pierit. În scurt timp lucrările au fost oprite, fiindcă primarul interimar de atunci, Vasile Ursu, a dispus începerea excavaţiilor fără să prevadă bani în buget.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite