Dorin Chirtoacă: „Creditorii doresc falimentarea Termocom-ului şi să-l împartă ulterior pe bucăţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului
Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului

Creditorii Societăţii pe Acţiuni Termocom au refuzat, de două ori în ultimele zece zile, să primească 63 de milioane de lei din contul datoriile pe care le are furnizorul de căldură faţă de ei, una din condiţii pentru a fi oprită procedura de insolvabilitate.

Potrivit primarului general, Dorin Chirtoacă, creditorii împreună cu Ministerul Economiei solicită majorarea procentului de achitare a datoriilor, chiar dacă SA Termocom şi-a respectat obligaţiunile, acumulând cele 63 milioane pe contul special al întreprinderii. „Au fost achitate datoriile istorice în valoare de 600 milioane de lei. Mai mult decât atât, au fost acumulaţi bani pe contul special, conform hotărârii instanţei de judecată din anul 2000. Cu toate acestea creditorii au respins oprirea procedurii de insolvabilitate", a declarat primarul, azi, în timpul unei conferinţe de presă.

Primarul de Chişinău s-a arătat indignat de faptul că timp de 12 ani, creditorii n-au solicitat majorarea procentului. „Ei n-au crezut că noi vom reuşi să acumulăm suma necesară, stabilită de judecată şi au căutat motive noi pentru a tergiversa procesul de revenire la normalitate a SA Termocom", a spus Dorin Chirtoacă.

Edilul a declarat că municipalitatea va cere prin instanţă încetarea procedurii planului şi revenirea la normalitate a furnizorului de căldură, precum şi schimbarea administratorului. Dorin Chirtoacă susţine că unii doresc falimentarea Termocom-ului şi să-l împartă ulterior pe bucăţi.
„Am auzit şi eu declaraţiile primarului. I-am transmis o invitaţie. Sper să o accepte, să găsească timp să discutăm, dar nu prin intermediul mass media", a declarat în replică ministrul Economiei Valeriu Lază. Apoi a adăugat: „Termocomul nu poate să falimenteze că deja este falit. Procedura planului este una din formele falimentului în care a intrat Termocom încă în anul 2000", a adăugat ministrul.

Mihai Cernei, director la Termocom, la rândul său, s-a arătat optimist. „Comitetul creditorilor nu au acceptat cele 63 de milioane. Dacă doresc să mărească procentul de achitare trebuie să se adreseze instanţei de judecată. Sunt banii în cont şi ei trebuie să-i repartizeze. Eu cred că nu totul e pierdut", a spus Cernei. Administratorul întreprinderii, Laura Ţurcan, a refuzat să facă declaraţii pentru presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite