Dezastru în Chişinău după fiecare ploaie torențială. Sistemul de canalizare este învechit şi nu mai face faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma precipitaţiilor de duminică, zeci de blocuri din Capitală au fost inundate, drumurile au fost acoperite cu nămol, mai mulți copaci au căzut.

Primăria dă vina pe furia naturii, și nu pe calitatea proastă a canalizării pluviale, care cedează la fiecare șuvoi.


După ploaia din după-amiaza zilei de ieri, subsolul blocului din strada Zelinschi 5/6 a fost inundat în totalitate, iar curtea s-a umplut cu gunoaie, pietre şi bucăţi de asfalt aduse de puhoaie.


„De cinci ani, la fiecare ploaie, suntem inundaţi. În preajma blocului nostru a fost construită o Casă de rugăciuni şi de atunci s-a distrus canalizarea. Autorităţile locale cunosc problema noastră, dar deocamdată nu fac decât să pompeze apa din subsol", a spus indiganat Alexei Filip, locuitor al blocului.


Cele mai afectate de ploaia torenţială au fost sectoarele Botanica, Centru şi Ciocana. În Scuarul Gării apa a ajuns până la 1,5 metri înălțime. „În jumătate de oră, au căzut 24 de litri de apă pe metru pătrat, media lunară de precipitaţii în această perioadă", a explicat Iurie Guştiuc, şeful Direcţiei Situaţii Excepţionale. Au fost inundate subsolurile mai multor case din străzile Cetatea Albă, Dacia, Independenţei. La Ciocana peretele unui stadion a căzut peste trei maşini. A plouat şi în Judecătoria sectorului Botanica, unde se fac reparaţii. Serviciile municipale au solicitat ajutorul Departamentului Situaţii Excepţionale ca să deblocheze străzile şi să pompeze apa din subsoluri.


Chişinăuienii aşteaptă cu frică următoarea ploaie şi cer explicaţii Primăriei de ce nu renovează canalizările pluviale. Nistor Grozavu, viceprimar al Capitalei, a spus că autoritățile publice locale au lansat un proiect de curăţare a canalelor de scurgere a apelor pluviale încă la începutul acestui an. „După încheierea proiectului, va fi rezolvată problema inundaţiilor în cele mai problematice locuri: Scuarul Gării, străzile Haltei, Tăbăcăria Veche şi altele. Însă, deocamdată, proiectul este în derulare", a menţionat viceprimarul.


În cadrul Primăriei a fost creată o comisie, care stabileşte valoarea prejudiciilor cauzate de ploaia de duminică. Edilii au anunţat că pătimiţii vor fi despăgubiţi cu bani din fondul de rezervă al municipalităţii.


Proiect de renovare a canalizărilor


Potrivit Gabrielei Ciumac, şefa Direcţiei relaţii externe din cadrul Primăriei, lucrările de curăţare a canalelor de scurgere au început în februarie. În iunie va începe construcţia colectorului de apă de la Gară. Bugetul proiectului este de 731 de mii de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite