Cu patru zile înainte de Paşte, chişinăuienii au dat iama la cumpărături, pentru a fi siguri că nu le va lipsi nimic de pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare aglomerație este la Piața Centrală și la Iarmarocul Pascal improvizat pe o alee din Parcul Catedralei. Comercianții se întrec în oferte în ajun de Paşte, propunându-le cumpărătorilor de la tradiționalul cozonac, carne de miel, telemea şi vopsea de ouă până la iepurași de ciocolată şi decoraţiuni pascale.

Cea mai mare varietate de cozonaci găsiţi la Iarmarocul de Paște din centrul Capitalei, deschis ieri. Prețul acestora variază de la 5 lei la 70 de lei, în funcție de greutate, formă, dar și conținut.


„Cei scumpi sunt umpluți cu stafide, marmeladă, nuci sau magiun, și sunt glazurați cu zahăr tos. Puțini oameni au bani însă de astfel de prăjituri", a explicat Tatiana, comercianta unei fabrici de panificație locală. Și cozonacii italieni se bucură de succes, chiar dacă prețul lor poate ajunge şi la 100 de lei bucata.


Au crescut preţurile


La mare căutare sunt și ouăle, care costă de la 8 la 10 lei pentru zece bucăţi. Deși vânzătorii se jură că n-au majorat prețurile, oamenii spun că acestea au explodat în ultimele zile. „Săptămâna trecută, la Piața Centrală puteai cumpăra zece ouă cu 7 lei, acum prețul a crescut cu 2 lei", s-a plâns Svetlana Robu, pensionară. La vopseaua de ouă, prețurile au rămas aceleași ca și anul trecut, în jur de 5 lei pentru un pliculeț.


Cumpărătorii roiesc şi la tarabele cu carne, unde stau și câte un sfert de oră până îi ajunge rândul. Cei mai mulți dintre ei sunt nemulțumiți de scumpirile din ultimele zile, însă nu vor să le lipsească bucatele tradiționle de pe masa de Paști. „Toate produsele sunt scumpe, dar nu avem ce face. Pasca, ouăle roșii, dar și mielul sunt cele mai importante bucate de pe masa de sărbătoare", a precizat Anatol Proca, inginer.


În hala de carne din Piața Centrală, prețul unui kilogram de miel este de 70 de lei, cu 10 lei mai scump decât săptămâna trecută. Un kilogram de carne de porc este ceva mai ieftin, în jur de 50 de lei, iar carnea de pui se vinde cu 30-35 de lei kilogramul. Pentru un kilogram de telemea, un alt produs nelipsit pe masa de Paști, trebuie să scoţi din buzunar circa 70 de lei.


Mai scump în magazine


Dintre legume, la mare căutare este ceapa verde și ridichea. O legătură de cozi de ceapă se vindea ieri cu 3 lei, iar una de ridiche cu 12 lei. Un kilogram de roșii putea fi cumpărat cu 25 de lei, iar prețul castraveților ajungea și până la 55 de lei pentru un kilogram.


Cei care vor să evite aglomerația din piață pot face cumpărăturile în supermarketurile din Capitală. Deși oferta este la fel de variată, prețurile afişate sunt cu mult mai mari. Un kilogram de carne de porc ajunge până la 85 de lei, un cofraj cu zece ouă - până la 18 lei, iar un cozonac poate costa și de două ori mai mult decât la piață.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite