Cosmetica de tarabă, pericol pentru sănătate. Doar 25 la sută respectă normele dermatologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea alifiilor cu care ne îngrijim pielea sau părul sunt contrafăcute și nu corespund normelor de protecţie a consumatorilor. La Piaţa Centrală din Capitală, oferta de cosmetice este extrem de bogată. Or, unde mai găseşti creme Avon, şampoane Oriflame, vopsele de păr Wella şi parfumuri Gucci la un loc? Şi toate la super-preţ!

Potrivit ultimului raport al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, doar 25% din produsele cosmetice şi de parfumerie din vânzare au actele în regulă.

„Am verificat 19 agenţi economici, atât din pieţe, magazine, cât şi din saloanele de frumuseţe. Cele mai frecvente încălcări ţin de absenţa marcajului în limba de stat de pe ambalaj, termenul de valabilitate expirat, lipsa actelor de provenienţă a mărfii sau condiţiile de păstrare neadecvate", ne-a declarat Viorica Şterbeţ, şefa Serviciului de Informare al agenţiei.

Chiar dacă inspectorii împart amenzi la stânga şi la dreapta, comercianţii nu se sinchisesc să împingă cumpărătorilor produse de calitate dubioasă.

GHID PRACTIC Cum depistăm produsele cosmetice contrafăcute

„N-o să păţiţi nimic, pentru că eu nu le ţin la soare. De când s-a încălzit, am adus şi un ventilator de-acasă pe care l-am pus sub masă", a fost reacţia unei vânzătoare când am întrebat-o despre cât de eficientă este o cremă de faţă ţinută la 35 de grade Celsius.

Altele, mai îndrăzneţe, ţi-o taie scurt: „Vreţi produse originale, duceţi-vă în magazin şi daţi de cinci ori mai mult!", mi-a spus franc o femeie care vindea deodorante la cutie.

PREŢUL MIC, ATRACŢIA CUMPĂRĂTORILOR

Atraşi de preţurile mai mici, oamenii iau cosmeticale de la tarabe cu ochii închişi. „De-o viaţă îmi cumpăr şampon de la piaţă şi văd că nu mi-a fost nimic. În schimb, e mai ieftin cu vreo 10 lei decât în magazine sau farmacii", mărturiseşte Lilia Profir (54 de ani), care tocmai îşi umpluse o pungă cu toate cele necesare pentru casă.

Nu doar în târg găseşti cosmetice care se „prăjesc" la soare. Este şi cazul reprezentanţilor Avon, care-şi vând marfa pe trotuar. Întrebaţi cum gestionează comerţul stradal, responsabilii companiei susţin că încearcă să le vină de hac afaceriştilor care le ştirbesc imaginea.
„Luptăm cu acest fenomen. Politica noastră comercială interzice vânzarea produselor în stradă. Cei care o fac lucrează pe cont propriu", ne-a declarat managerul de vânzări Mariana Godoroja, adăugând că aşteaptă o reacţie din partea organelor de drept.

Este bine de ştiut că alifiile care nu corespund normelor legale nu sunt doar ineficiente, dar pot chiar dăuna grav sănătăţii. Loţiunile contrafăcute provoacă iritaţii şi alergii, avertizează dermatologii, care se confruntă adesea cu astfel de cazuri.

DERMATOLOGII RECOMANDĂ FARMACIILE

„Puţini conştientizează pericolul pe care îl prezintă o simplă cremă, inofensivă la prima vedere. Aceasta acoperă porii şi nu permite eliminarea toxinelor, iar substanţele toxice se acumulează sub dermă. Reacţiile alergice pot apărea chiar şi la a treia sau a patra utilizare, când organismul nu mai produce anticorpi", explică doctorul Gheorghe Buruiană.

„Am avut mulţi pacienţi cu astfel de dermatite. Infecţiile se manifestă, de regulă, prin roşeaţă, pete sau inflamaţii", adaugă medicul, recomandând tuturor să procure cosmetice doar din farmacii, care sunt cele mai sigure.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite