Centrul istoric din Chişinău va fi revitalizat de arhitecţi din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul tehnci de reabilitare a Primăriei Chişinău îl fac specialişti din România
Proiectul tehnci de reabilitare a Primăriei Chişinău îl fac specialişti din România

Specialişti din Alba Iulia elaborează proiecte tehnice pentru reconstrucţia Liceului Gheorghe Asachi, Casa memorială Alexandru Plămădeală şi Primăria Chişinău.

La Chişinău a fost, recent, o comisie condusă de Cosmin Suciu, cel care se ocupă de restaurarea cetății Alba Iulia, pentru a face măsurători la cele trei edificii cu valoare istorică. Dorin Chirtoacă, i-a rugat pe aceştia să se implice în revitalizarea întregului centru istoric al Capitalei.

„Au fost pregătite deja câteva lucrări pentru reconstrucţia blocului vechi al Liceului Gheorghe Asachi. Peste doi ani aceasta va împlini 150 de ani de la înfiinaţre şi vrem împreună să-l pregătim pentru aniversare", a menţionat Dorin Chirtoacă, ieri, în timpul unei conferinţe de presă la care a participat şi Mircea Hava, primar de Alba Iulia. Conform unor calcule estimative, reconstrucţia liceului va costa circa două milioane de euro, 10% din această sumă constituie proiectul tehnic. Acesta însă va fi oferit gratuit Chişinăului.

Specialiştii din România şi-au luat angajamentul să pregătească proiecte de restaurare a Casei-memoriale Alexandru Plămădeală şi Primăria Chişinău.

Mircea Hava, primar de Alba Iulia, a menţionat că basarabenii vor fi mândri de aceste proiecte realizate în comun. „Nici noi nu suntem extraordinar de potenţi, dar ceea ce facem o facem din suflet", a menţionat Mircea Hava.

Consiliul Judeţean Alba susţine financiar Chişinăul în mai multe proiecte. Anterior, au oferit cărţi bibliotecii Alba Iulia, ne-au donat busturile lui Adrian Păunescu şi Grigore Vieru şi câteva plăci comemorative. De zece ani la Alba Iulia se organizează Congresul românilor de pretutindeni şi Congresul studenţilor basarabeni din România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite