Călătoria cu microbuzul, ca o ruletă rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă tradiționala îmbulzeală, muzica tare și fumatul la volan, goana șoferilor de maxi-taxi din Capitală dornici să-și facă mai repede norma te poate duce direct la Spitalul de Urgență.

17 oameni răniți, dintre care cinci cu traume foarte grave. Așa arată bilanțul accidentului petrecut ieri dimineață în centrul Capitalei, la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu și Mihai Eminescu, unde un maxi-taxi de pe ruta 110 s-a ciocnit cu un autoturism de model Honda Accord.

„Mă aflam pe scaunul din spatele șoferului. Vreo cinci pasageri erau în picioare. Și microbuzul, și automobilul au venit în viteză. Niciunul n-a frânat și s-au lovit. Ne-am învârtit de două ori, iar șoferul a ajuns lângă roată, sub mașină. Era tot strivit. M-au scos oamenii din microbuzul răsturnat, iar apoi mi-am pierdut cunoștința", povestește Galina Andonev (44 de ani), una dintre victimele teribilului accident.

GALERIE FOTO Accident de microbuz în Capitală! 17 răniți au fost internați la Urgență. 5 sunt în stare gravă. Vezi UPDATES!

Femeia a fost internată la Urgență cu ambele mâini fracturate și contuzii la cap și în zona toracică. Șoferul microbuzului a fost operat timp de patru ore, însă medicii sunt rezervați cu privire la șansele lui de supraviețuire.

Din datele preliminare ale Poliției, tânărul de la volanul Mercedes-ului Sprinter este cel care a cauzat accidentul, neacordând prioritate în intersecție. Pe de altă parte, șoferul Hondei a refuzat să fie supus alcooltestului. Problema reală, însă, e de proporții mult mai mari, șoferii de maxi-taxi încălcând frecvent regulile de circulație pentru a prinde cât mai mulți pasageri.

Măsuri drastice, doar pe hârtie

Proprietarii de microbuze au fost convocați ieri de primarul Dorin Chirtoacă într-o ședință de urgență, unde au fost trasate prioritățile în materie de siguranță care vor fi supuse dezbaterilor în Consiliul Municipal.

„În mod normal, viteza microbuzelor ar trebui să fie limitată la 50 de kilometri pe oră, prin intervenție directă la motor. Consider că trebuie asigurată circulația doar în limita capacității pe scaune. Acum serviciul este așa gândit, încât atitudinea șoferilor este inumană. Sunt de acord să fie și zece lei călătoria, dar să fie respectate regulile de transport", le-a spus edilul administratorilor de rute.

Cine îi despăgubește pe călătorii din microbuzul de pe ruta 110 implicat în accidentul de ieri dimineață

Transportatorii s-au apărat spunând că această concurență se datorează rutelor suprapuse, din care fiecare șofer încearcă să prindă cât mai mulți pasageri.

„Ca să transportăm toți călătorii doar în limita locurilor din microbuz, ar trebui ca intervalul dintre mașinile care opresc în stație să fie de 20 de secunde. În prezent, cel mai scurt interval posibil este de două minute, care oricum este mare. Soluția ar fi îmbinarea serviciului de maxi-taxi cu transportul public de mare capacitate", a precizat Ion Mămăligă, președintele Asociației Transportatorilor Privați.

Poliția ridică din umeri

Accidentul rutier de ieri a fost cel de-al 34-lea petrecut în acest an în care a fost implicat un microbuz de pe rutele urbane. Un pasager a murit, iar alți 46 de oameni au fost răniți în cursele nebune ale șoferilor de „rutiere" prin oraș. Cu toate că aceste vehicule sunt, de cele mai multe ori, încărcate până peste poate, agenții de circulație au dat în cinci luni doar 17 amenzi, în valoare totală de 17.000 de lei.

„Lucrăm în fiecare zi în stradă la problemele sesizate în maxi-taxi-urile din Chișinău. Dar cu 100 de agenți rutieri în Chișinău, nu putem face față. Și Ministerul Transporturilor, și Primăria Capitalei s-au dat la o parte. Vom cere Procuraturii să intervină în aceste cazuri", se justifică Sergiu Armașu, șeful Poliției Rutiere.

Asigurare cu cântec

Spitalizarea celor 17 pasageri care au ajuns la Urgență, după ce au fost răniți în accidentul de ieri, este achitată din contul companiei care administrează ruta respectivă de maxi-taxi.

„Am înregistrat accidentul la compania de asigurare. Astfel, îngrijirile medicale pentru șofer și călători vor fi acoperite de poliță. După finalizarea anchetei, vom vedea dacă putem acorda și o primă de despăgubire pasagerilor", spune Mihai Reus, șeful Remta Transport Privat SRL. Pe de altă parte, pasagerii susțin că nu au fost contactați, deocamdată, de reprezentanții firmei.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite