CHIŞINĂU Zeci de comercianţi vând carne şi produse lactate direct de pe asfalt, chiar dacă temperatura aerului la umbră depăşeşte acum 30 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul preferat pentru comerţul neautorizat sunt căile de acces spre Piaţa Centrală din Capitală.

Vara comerţul ilicit din preajma Pieţei Centrale ia amploare. Acum, în afară de produsele din carne, lactate, murături, care se vând aici pe parcursul întregului an, au mai fost scoase la vânzare legume şi fructe. Mizeria se pare că nu-i sperie pe cumpărători, căci la tarabele improvizate sunt mereu cozi. „Aici este mai ieftin", spune Vasile Dumbravă, un pensionar. „Într-adevăr, în stradă totul e mai ieftin căci vânzătorii nu au acte, nu plătesc impozite", spun vânzătorii de la tarabele din piaţă.


Acum două luni, la indicaţia lui Dorin Chirtoacă, în Piaţa Centrală a fost construită o hală nouă unde urmau să fie adunaţi vânzătorii ambulanţi. La începutul săptămânii, aceasta însă a fost închisă pentru câteva zile pentru a fi pusă teracotă pe jos.

image

FOTO: Comercianţii de lactate preferă să vândă în stradă

Vâzătorii sunt încântaţi de ruzultatele obţinute


Comercianţii au revenit bucuroşi în stradă unde vânzarea merge mult mai bine. „Mie nu-mi place în hală că am puţin cumpărători", a spus Irina Ciobanu, din Durleşti, care vindea lapte proaspăt şi brânză. O altă vânzătoare intră în vorbă: „Am doar câteva sticle cu lapte, iar la piaţă trebuie să plătesc 35 de lei".
Pe teritoriul Pieţei Centale activează Serviciul Veterinar de Stat. Specialiştii de aici în fiecare zi fac analize la produsele uşor alterabile. „Noi nu răspundem de comerţul ilegal de pe străzile din afara pieţei. Nimeni nu poate garanta calitatea produselor cumpărate de acolo", a spus Olga Juncu, medic veterinar.


Silviu Muşuc, şeful Poliţiei Mnicipale, a spus că administraţia Capitalei luptă de mai mulţi ani ca să contracareze comerţul staradal ilegal, doar că acest fenomen nu poate fi „stârpit din cauza sărăciei". „Poliţiştii îi alungă, le aplică amenzi de 200-400 de lei. Dar oamenii revin iarăşi şi iarăşi", a spus Muşuc.

Proprietăţile cărnii alterate


Medicii recomandă să nu consumaţi produse din carne dacă au miros neplăcut.


* Nu riscaţi să procuraţi carne suspectă deoarece indicii organoleptici ai cesteia sunt nesatisfăcători şi pot servi o sursă de infecţii alimentare. Concomitent cu microflora de putrefacţie în ea pot fi şi bacterii patogene.


* Carnea moleşită, jilavă şi lipicioasă în care intră degetele poate proveni de la un animal bolnav sau este alterată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite