CHIŞINĂU Plaje afânate, dar fără apă la duşuri şi cu salvamari pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele de odihnă din Chişinău au fost pregătite pentru începerea sezonului estival. Cel puţin aşa susţin autorităţile municipale. „S-au făcut lucrări de salubrizare pe 324 de hectare. Au fost reparate 1.494 de bănci, iar 978 de coşuri de gunoi au fost vopsite. De asemenea, au fost reparate cabinele de duş din preajma lacurilor", a raportat Eliferie Haruţa, şeful de la „Spaţii verzi", la şedinţa Primăriei.

Ce e drept, încă nu curge apa la robinete, dar funcţionarul a promis că duşurile vor fi conectate la reţeaua de apă imediat ce se va mai încălzi puţin afară.


Pe lângă aceste lucrări, în toate zonele de agrement a fost afânat nisipul, inclusiv pe plaja de la Vadul lui Vodă. Şeful de la „Spaţii verzi" promite că în perioada estivală nisipul va fi împrospătat la fiecare două zile.


Criză de salvamari


Problema cea mare este însă insuficienţa de salvamari. „Avem salvatori doar la şase lacuri din cele aproape 20 din Capitală", a menţionat viceprimarul Vlad Coteţ. În Chişinău activează 67 de salvatori, dar ar fi nevoie de un număr cel puţin dublu, se plâng edilii. „În Moldova nu este nicio instituţie unde ar fi instruiţi salvamarii. Actualii angajaţi au făcut şcoală pe timpurile URSS. Majoritatea sunt pensionari. Evident, nici salariul nu este motivant. Un salvamar primeşte lunar în jur de 2.000 de lei", a menţionat Eliferie Haruţa.


În paralel, angajaţii de la „Spaţii Verzi" lucrează la cositul ierbii. „E greu. Până acum am cosit doar vreo 50 de hectare. E foarte puţin. Săptămâna aceasta vom primi 50 de cositoare şi sper să meargă lucrul mai repede", a menţionat Haruţa. La rândul său, viceprimarul Vlad Coteţ i-a rugat pe toţi gestionarii fondurilor locative să dea prioritate cositului din interiorul cartierelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite