CHIŞINĂU Moldova are nevoie de donatori de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte puţini moldoveni donează sânge din propria iniţiativă
Foarte puţini moldoveni donează sânge din propria iniţiativă

Zeci de oameni bolnavi aşteaptă zilnic câteva sute de mililitri de sânge salvator fără de care n-ar putea supravieţui. Printre salvatori poţi fi şi tu dacă vei merge astăzi la centrele de recoltare a „picăturilor de viaţă", care sunt deschise în Capitală şi în centrele raionale.

Moldovenii nu prea se înghesuie să doneze sânge din proprie iniţiativă. De cele mai dese ori ei decid să facă acest pas doar când persoane apropiate lor sunt bolnave. Totuşi, în ultimii ani, a crescut numărul donatorilor voluntari. „În 2001 din numărul total de donatori, doar 11% o făceau din proprie iniţiativă. În 2006 au fost 16%, în 2010 - 20%, iar în 2011 a crescut până la 30%.


„Astăzi, de Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge, în Chişinău vor fi două puncte mobile de colectare a „picătorilor de viaţă" - în scuarul Grădinii publice „Ştefan cel Mare şi Sfânt" (între orele 10.00 şi 15.00) şi în Centrul Comercial MallDova (orele 11.00 - 16.00)", a anunţat Luminiţa Suveică, şefa Direcţiei Sănătate, în cadrul şedinţei operative a Primăriei Chişinău. Acţiuni similare vor fi organizate şi în centrele raionale.


Oricine poate fi donator


Silvia Roşca, vicedirector la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, îi asigură pe moldoveni că la centrele mobile sunt aceleaşi condiţii ca într-o sală de exfuzie din cadrul Centrului de Transfuzie. „Colectarea se va face în corturi specializate. Vor fi amplasate fotolii corespunzătoare, materiale consumabile speciale. Toate sunt de unică folosinţă. Doar în Grădina Publică vor fi 20 de specialişti: medici, asistente medicale, registratori, infirmiere", a spus Silvia Roşca.


Specialiştii de la Centrul de Transfuzie îndeamnă populaţia să doneze sânge anul împrejur, şi nu doar la 14 iunie. „Ne străduim să menţinem rezervele pe tot parcursul anului. Avem o bază de date a donatorilor şi, în situaţii de criză, îi contactăm personal şi-i rugăm să facă un gest nobil. De asemenea, colaborăm cu Registrul Naţional de Stat, care ne oferă informaţii. De cele mai multe ori, oamenii sunt receptivi", a spus Silvia Roşca. O donatoare activă de sânge este interpreta Geta Burlacu. Aceasta, având una din grupele rare, donează sânge de câte ori este nevoie.


La Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui am întâlnit-o pe Liliana Creţu din Hânceşti. „Am donat sânge de două ori în viaţa mea. De fiecare dată am făcut-o pentru a salva prieteni bolnavi", a spus femeia.


"Alătură-te echipelor de voluntari care doresc să doneze sânge dezinteresat. La o singură donare poţi salva trei vieţi".


Silvia Roşca, vicedirector Centrul de Transfuzie a Sângelui


"Am fost de două ori La Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui. Îi îndemn şi pe alţii să urmeze exemplul meu".


Andrei Draganel, Făleşti, 20 de ani


Procedură inofensivă


Nu se poate lua SIDA sau alte boli infecţioase în timpul donăriide sânge. Se utilizează un ac steril şi de unică folosinţă pentru fiecare donare. Senzaţia de leşin sau oboseală după procedură este foarte rar întâlnită. Înainte de a vi se recolta sânge, veţi fi examinat de un medic.
80 de mii de moldoveni donează anual sânge. 30% dintre aceştia sunt voluntari din toată Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite