CHIŞINĂU: Tot mai mulţi şoferi aghesmuiți pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii spun că nici amenzile usturătoare, nici frica de a rămâne fără permis sau de a se alege cu dosar penal nu-i face pe conducătorii auto să renunţe la alcool.

De la începutul anului, în Moldova au fost depistate 541 de persoane care conduceau automobilul în stare de ebrietate, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate doar 463 de cazuri. Jumătate din aceste încălcări au avut loc în Capitală. Silviu Muşuc, şeful Poliţiei Municipale, a declarat că doar săptămâna trecută Poliţia Rutieră a prins 52 de şoferi băuţi la volan.


PĂTRUNJEL VERSUS ALCOOL


Oamenii legii au mai multe explicaţii pentru statistica alarmantă, printre care şi faptul că, în ultimul timp, a scăzut autoritatea Poliţiei.
„Unii şoferi, fiind în stare de ebrietate, nu se opresc la semnalul agentului de circulaţie. Şi, peste câteva zile când sunt descoperiţi, nu mai poate fi demonstrat faptul că au urcat beţi la volan. În acest caz se aplică doar amenda pentru faptul că a neglijat semnalul poliţistului", s-a plâns Silviu Muşuc, şeful Poliţiei Municipale, la şedinţa de ieri a Primăriei Chişinău. Primarul Dorin Chirtoacă crede că autoritatea Poliţiei a scăzut după evenimentele din 7 aprilie 2009. „Poliţiştii trebuie să acţioneze dur şi ferm, dar să nu-i maltrateze pe oamenii reţinuţi", a menţionat edilul. Totodată, el crede că legislaţia este prea blândă. „Atâta timp cât şoferii prinşi băuţi la volan riscă doar amenzi, şi nu închisoare, nu vom scăpa de acest fenomen. Mulţi nici nu ştiu că există pedeapsă penală pentru această încălcare", a spus Chirtoacă.


Unii şoferi încearcă să ascundă mirosul de alcool consumând ulei de floarea-soarelui sau pătrunjel. Tudor Vasiliev, medic la Dispensarul narcologic din Chişinău, spune că aceste metode nu schimbă aerul expirat din plămâni şi nici nivelul de alcoolemie din sânge, care este depistat uşor în urma analizei de laborator. „Alcoolul afectează creierul, slăbeşte memoria, atenţia, gândirea, duce la pierderea echilibrului psihic. Reflexele celor băuţi sunt mai încete, câmpul vizual este redus, aşa că îţi dai seama repede în ce stare sunt", a spus Tudor Vasiliev. ;


Închisoare pentru cei băuţi


Potrivit articolului 233 din Codul Contravenţional, pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate se prevede o amendă de până la 8.000 de lei şi privarea de dreptul de a conduce automobilul pe o perioadă de până la cinci ani. În cazul în care şoferul este în stare avansată de ebrietate este vorba deja de un caz penal. În astfel de situaţii se aplică o amendă de până la 10.000 de lei, muncă în folosul comunităţii de până la 240 de ore, lipsirea de dreptul de a conduce automobilul pentru o perioadă de cinci ani. Atunci când se produce un accident grav și se constată că șoferul vinovat este în stare de ebrietate, el riscă să facă până la un an de pușcărie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite