CHIŞINĂU: Primarul Chirtoacă îşi face imagine pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătoria ziariştilor la Minsk este finanţată de întreprinderea municipală Regia Transport Electric, aproape falimentară.

Pentru deplasarea în Belarus a celor 16 reporteri, Dorin Chirtoacă a pus la dispoziţia acestora un microbuz.

Primarul, împreună cu Gheorghe Morgoci, directorul întreprinderii municipale Regia Transport Electric, s-au dus la Minsk, cu avionul, cu escală în capitala Rusiei.

Cei doi, aflându-se la aeroportul Domodedovo, din Moscova, au depus flori în locul în care, acum două luni, a avut loc un atentat terorist. La Minsk, edilul-şef va face o vizită la uzina de troleibuze, unde va vedea troleibuzele care vor fi aduse la Chişinău în cel mult o săptămână. De asemenea, Chirtoacă se va întâlni cu primarul Capitalei Belarus.

„Toate cheltuielile pentru deplasare au fost suportate de Regia Transport Electric", ne-a spus Tatiana Lupaşcu, angajata serviciului de presă de la Primărie. Acest lucru a fost confirmat şi de către angajata regiei, Lidia Golmaz, care a declarat însă că nu ştie despre ce sumă e vorba.

Conform calculelor, efectuate de o firmă de turism, cheltuielile pentru deplasarea ziariştilor care vor reflecta vizita lui Chirtoacă, ar putea constitui cel puţin 50 de mii de lei.

La sfârşitul anului trecut Regia Transport Electric, finanţată din bani publici, a avut conturile blocate din cauza unor datorii de 15 milioane de lei pe care le are întreprinderea municipală faţă de o companie ucraineană.

La cererea agentului economic ucrainean, Curtea de Apel economică a suspendat pentru un an decizia executorului judecătoresc ca aceasta să poată activa normal.

Troleibuze procurate în credit

Procurarea celor o sută de troleibuze noi de către „Regia Transport Electric" a fost posibilă datorită creditelor oferite de Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentur Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Costul total al proiectului este de 13,7 milioane euro. Din această sumă, 10 milioane constituie creditul acordat de BERD şi BEI, iar 3 milioane euro este un grant acordat de Uniunea Europeană municipiului, în cadrul Programului Politicilor de Vecinătate. Creditul a fost acordat pentru 10 ani, rata dobânzii constituind 5 la sută anual.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite