Bustul lui Emil Loteanu a fost inaugurat pe Aleea Cineaștilor, din Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de azi e pe cale să se încheie cu un contrast cultural de mare excepție, la fostul cinematograf Patria de pe bulevardul Ștefan cel Mare. În vreme ce la intrarea principală în sală „trona" afișul filmului hollywoodian „Nemuritorii 3D: Războiul Zeilor", în partea laterală, spre Parlament, a fost inaugurat bustul regizorului Emil Loteanu.

„A fost un om al luminii, care a creat o epocă în cinematografia noastră, datorită căreia ne cunoaște o lume întreagă. Sper că după această inaugurare vor rula toate filmele lui Emil Loteanu, în acest cinematograf. Cândva a fost sala de care Emil Loteanu a fost foarte strâns legat", spune Boris Focșa, ministrul Culturii.

Sala de pe Ștefan cel Mare poartă de azi numele „Emil Loteanu" și este prima pe care administrația rețelei de cinematografe Patria o botează cu numele unor cineaști iluștri din Republica Moldova.

Pentru construcția și inaugurarea monumentului regizorului Emil Loteanu de pe Aleea Cineaștilor din Capitală, Ministerul Culturii a alocat un buget de 250.000 de lei, bani care provin din fondul de rezervă al Guvernului. Au contribuit şi sponsorii.

Nominalizat în 1978 la premiul Palme d'Or pentru regia peliculei „O dramă la vânătoare", Emil Loteanu este unul dintre cei mai de seamă exponenți din istoria cinematografiei moldovenești. Printre producțiile sale cele mai cunoscute se numără „Lăutarii" (1973), „O șatră urcă la cer" (1976), „Gingaşa şi tandra mea fiară" (1979) „Anna Pavlova" (1983), „Luceafărul" (1987).

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite