Bugetul oraşului Chişinău, aprobat azi de consilieri, acoperă doar jumătate din necesităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii locali speră să poată acoperi deficitul de 420 de milioane de lei din investiţii străine şi privatizări.

Anul acesta, bugetul municipiului Chişinău va fi de un miliard 889 de milioane de lei. Chiar dacă veniturile planificate sunt cu aproape 200 de milioane de lei mai mari decât anul trecut, acestea nu sunt suficiente nici pe departe pentru a acoperi toate necesităţile Capitalei.


Consilierii locali din Chişinău au aprobat, azi, bugetul pentru 2011, suficient doar pentru jumătate din necesităţile municipiului

Totuşi, primarul general Dorin Chirtoacă spune că municipalitatea va face faţă cerinţelor chiar dacă are un buget auster. „Regret că şi în acest an mai mult de jumătate din buget va fi cheltuit pentru servicii pe care, în mod normal, nu autorităţile publice locale ar trebui să le finanţeze. E vorba de poliţie, învăţământ, compensaţii la căldură şi la transport", a spus primarul.


Jumătate din buget, pentru Educaţie


„Ca şi în anii trecuţi, Chişinăul a votat un buget social, cea mai mare parte a surselor bugetare fiind direcţionate către Educaţie - peste 40% ", a spus viceprimarul Mihai Furtună. El a menţionat însă şi un aspect pozitiv. „Comparativ cu anul 2008, valoarea investiţiilor pe cap de locuitor a crescut de şase ori, consitituind 34 de euro", a menţionat viceprimarul Mihai Furtună. Chiar şi aşa, cifra este mai mică de aproape opt ori faţă de Budapesta şi de trei ori faţă de Bucureşti.


Veronica Herţa, şefa Direcţiei Finanţe, a menţionat că deficitul bugetar de 420 de milioane de lei va fi acoperit din contul împrumutului de 162 de milioane de lei, folosit pentru reparaţia a zece străzi, şi un alt credit, de 37 de milioane de lei, contractat de la Corporaţia Financiară Internaţională. Totodată, edilii speră să obţină alte 134 de milioane de lei de la privatizarea bunurilor proprietate publică.


Pentru a majora veniturile bugetului municipal, consilierii au solicitat Guvernului să revadă taxa pentru reclamă şi parcări şi să majoreze de la 50 la 70 la sută cota acumulărilor din fondul rutier care revine municipiului.


Consilierul Alexandru Corduneanu a criticat autorii proiectului de buget că nu au ţinut cont de Planul anticriză votat de Consiliu în septembrie 2010.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite