Boschetarii fac rând la adăpostul pentru sărmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de oameni fără locuinţă din Chişinău ajung în fiecare zi la Centrul de găzduire pentru a se feri de temperaturile foarte scăzute de afară

 În ultima săptămână, 22 de oameni fără casă au fost internaţi în spitalele din capitală, cu hipotermie. Aceştia au fost adunaţi de pe stradă şi, după tratament, autorităţile i-au îndreptat spre Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, din Chişinău.


Edilii din Capitală susţin însă că majoritatea boschetarilor nu pot fi găzduiţi în adăpostul social pentru că nu respectă regulile de igienă.
„Pe timp de iarnă am simplificat procedura de primire în această instituţie. Nu-i mai trimitem la Centrul de triere ca să le fie verificată identitatea. Nu putem însă să nu-i obligăm să-şi facă examen radiologic şi să dea analiza generală a sângelui", a spus Iurie Ursu, directorul Centrului.


30 DE LOCURI LIBERE


Şeful instituţiei adaugă că pentru a beneficia de un loc în azilul de noapte, doritorii trebuie să renunţe la consumul de alcool.
În replică, primarul Dorin Chirtoacă i-a solicitat lui Iurie Ursu să-i găzduiască la Centru chiar şi pe cei aflaţi în stare de ebrietate. Motivul invocat de edilul-şef a fost vremea foarte rece care le-ar putea afecta sănătatea oamenilor fără adăpost.
În prezent, la Centru sunt găzduite 48 de persoane, iar şefii instituţiei spun că mai sunt circa 30 de locuri libere. De obicei, boschetarii sunt cazaţi aici doar pe timpul nopţii. Iarna însă, ca să nu îngheţe de frig, li se permite să stea în holul instituţiei chiar şi ziua.
Maria Rotaru locuieşte de la începutul sezonului rece la Centrul pentru boschetari. Femeia, în vârstă de 54 de ani, este originară din Durleşti. A ajuns la Centru pentru că feciorul ei a alungat-o de acasă. De câţiva ani doarme pe unde apucă. Anul trecut s-a îmbolnăvit şi, după ce a fost externată din spital, medicii au dus-o acasă. Maria spune că după câteva zile a fugit de lângă familie. „Mă băteau şi n-am mai putut suporta", a spus ea plângând.


PRIMESC MÂNCARE
DE DOUĂ ORI PE ZI


Cel mai tânăr locatar de la Centru este Ion, un tânăr de 22 de ani. Bărbatul a povestit că a crescut la orfelinat şi, când a atins majoratul, a rămas pe drumuri. De ceva timp s-a refugiat la adăpostul din Capitală. Ion spune că vrea să-şi găsească un serviciu, însă şi-a pierdut actele.
Lângă Ion era ieri la Centru şi Elena, de 35 de ani. Femeia ne-a povestit că a rămas pe drumuri dup ce a fugit de acasă din cauza soţului care o maltrata.
Multe dintre persoanele găzduite la adăpostul din Capitală stau aici cu lunile.Sunt şi cazuri când oamenii rămân aici şi câte un an, dacă nu încalcă regulile interne ale instituţiei. Aici, boschetarii găsesc paturi curate, mănâncă de două ori pe zi şi pot să facă duş. De Sărbători, toţi au parte de mâncare tradiţională. ;

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite