Alimentara „de pe jos“ din centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Găini, ouă şi produse lactate, vândute la „tejgheaua“ din noroi
Găini, ouă şi produse lactate, vândute la „tejgheaua“ din noroi

MIZERIE Zeci de „producători" de ocazie vând tot felul de produse alimentare, expuse printre noroaie, lângă Piaţa Centrală. Comerţul ilegal înfloreşte chiar sub ochii poliţiştilor, iar condiţiile insalubre nu-i sperie pe cumpărători.

De la carne şi lactate până la murături şi torturi, de toate găseşti la vânzătorii care îşi expun marfa direct în stradă, în jurul Pieţei Centrale din Chişinău. Vând fără nicun fel de acte, iar poliţiştii se prefac că nu-i observă.

La niciun metru de „tarabele" improvizate pe asfalt circulă maşinile, iar noroiul zboară peste produse. Cu toate acestea, vânzarea e în toi.

Eugenia are o geantă cu prune uscate. Spune că vinde pe marginea drumului de câţiva ani, pentru că nu a găsit un loc la tejghea în piaţă. „Am mers de câteva ori, de la şase dimineaţa, mi-am aranjat marfa, dar de fiecare dată venea cineva şi zicea că i-am luat locul", se plânge femeia.

Vecina ei, care vinde lactate, o completează: „Cum să merg în piaţă, cu aşa taxe mari? Vin cu un kilogram de brânză şi o sticlă de lapte, iar ei îmi cer 35 de lei pentru o zi".

La rândul lor, administraţia Pieţei Centrale şi vânzătorii de acolo au o altă versiune. Ei spun că locuri libere sunt destule, doar că „stradalii" nu doresc să achite taxele pentru loc, analize de laborator şi certificate de calitate. „Cei care vând în drum ne fură cumpărătorii. Preţurile sunt cam aceleaşi, uneori chiar mai mici la noi, dar mulţi oameni, fie că sunt grăbiţi, fie cred că e mai ieftin, cumpără de la ei", spune Ana, o vânzătoare din hala de lactate.

PREŢURI CA ÎN PIAŢĂ

Sergiu este unul dintre aceşti cumpărători. El spune că ia mereu lapte şi brânză de vaci de la femeile din stradă: „Sunt produse de casă, întotdeauna proaspete şi mai ieftine cu câţiva lei decât în piaţă". Mizeria nu-l deranjează. „Păi, totul e în pungi, în sticle. Credeţi că în piaţă e mai multă igienă?", adaugă bărbatul.

O raită prin Piaţa Centrală şi în jurul ei ne-a convins însă că preţurile la vânzătorii ambulanţi nu diferă prea mult de cele cerute de comercianţii legali. Dacă în piaţă un kilogram de brânză de vaci costă 40-45 de lei, atunci în stradă se vinde cu 35-40 de lei.Brânza de oi poate fi cumpărată cu 60-65 de lei kilogramul în piaţă şi cu 55 de lei în stradă. O găină de casă vândută în drum costă între 60 şi 90 de lei, iar în piaţă preţul acesteia variază de la 70 la 80 de lei. Totodată, ouăle şi laptele sunt la acelaşi preţ.

TORTE LA POARTA PIEŢEI

Chiar la intrarea în Piaţa Centrală, câteva femei vând torte şi prăjituri „de casă". Intrăm în vorbă cu Larisa, una dintre ele, care ne ia drept cumpărători. Fără ezitare, recunoaşte franc că nu are nici autorizaţie, nici certificat de provenienţă sau de calitate.

„Ce acte vreţi? Tortele sunt coapte azi-dimineaţă şi sunt foarte gustoase. De zece ani le vând aici şi nimeni nu s-a plâns", îşi laudă „delicatesele" femeia. Ne îndeamnă să comandăm de pe acum tortul pentru Revelion: „De care doriţi? Vom fi aici şi pe 31 decembrie".

Când înţelege că suntem jurnalişti, se răsteşte, iritată: „Care e treaba voastră? Nu mă tem de nimeni. Mă cunosc şi poliţiştii, şi funcţionarii de la piaţă". Imediat însă schimbă tonul. „Credeţi că facem milioane? Fiecare îşi câştigă pâinea cum poate", spune Larisa.

Ce spune legea

Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale recunoaşte că oamenii legii tolerează comerţul stradal. „Ştim că nu e normal, dar ştim şi cât este de greu o duc oamenii. Încercăm să-i convingem să meargă în piaţă. Aplicăm amenzi de 200-400 de lei doar celor cu marfă multă sau care vând permanent în stradă“, explică Muşuc.

VOX
Diana Nour, studentă: „Niciodată nu cumpăr produse din stradă."
Ion Andronachi, şomer: „Cu aşa preţuri nu cumpăr nici din stradă, nici din piaţă."

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite