Aleşii AIE au găsit votul de aur în consiliul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După jumătate de an în care s-au întrunit doar o singură dată, consilierii par să fi depăşit impasul instituţional legat de lipsa de cvorum. Soluţia a venit de la un ales local din partea Partidului Comuniştilor, care a votat ieri împreună cu membrii Alianţei pentru Integrare Europeană.

Petru Donţov, consilier PCRM, a participat ieri la şedinţa Consiliului Municipal Chişinău şi a votat toate cele 28 de chestiuni incluse pe ordinea de zi, împreună cu aleşii din partea partidelor democratice. Ceilalţi colegi de-ai săi din PCRM au absentat, motivând că participă la procesul de judecată, la Curtea de Apel, care trebuia să se expună pe marginea retragerii mandatelor câtorva consilieri comunişti.

Aliatul comunist

Chiar şi aşa, Petru Donţov a fost cel de-al 26 consilier prezent, număr suficient pentru ca şedinţa să fie deliberativă.
Donţov a declarat că nu părăseşte fracţiunea PCRM şi că va participa în continuare la luarea deciziilor importante pentru municipiul Chişinău. „Am analizat situaţia creată şi am regretat faptul că un timp îndelungat consiliul nu a adoptat nicio decizie. Am hotărât să-mi dau votul în favoarea proiectelor incluse pe ordinea de zi", a declarat alesul comunist, care i-a salvat, deocamdată, pe reprezentanţii AIE. „Nu părăsesc fracţiunea, dar şi voi vota în continuare pentru proiectele necesare Capitalei, indiferent de decizia colegilor de fracţiune", a declarat Petru Donţov. Acesta a refuzat să spună dacă s-a consultat cu colegii de partid înainte de a veni la întrunire.

ÎN AŞTEPTAREA ALTOR ALIAŢI

Se pare că nu a făcut acest lucru. Valeriu Pavlov, preşedintele fracţiunii PCRM, care a asistat doar la începutul şedinţei, a afirmat că nu l-a observat pe Donţov printre consilieri. Pavlov a calificat întrunirea ca fiind ilegală. „În CMC continuă circul. Şedinţa de astăzi nu va avea vreun rezultat", a spus sigur pe el Pavlov, fără să ştie scenariul ce va urma. Când i s-a spus că în sală este un consilier comunist, Pavlov a menţionat că va propună o discuţie serioasă la partid despre comportamentul lui Donţov.
În finalul şedinţei, consilierii AIE l-au felicitat pe rând pe Petru Donţov, iar primarul Dorin Chirtoacă a menţionat că s-a discutat cu 15 reprezentanţi comunişti despre deblocarea situaţiei în CMC. „Ne bucurăm că apelul nostru a fost auzit. Aşteptam ca şi alţi aleşi locali să-i urmeze exemplu şi să participe la şedinţe", a spus edilul.

FRICA DE NOI ALEGERI

Timp de jumătate de an consilierii locali au participat in corpore doar la o şedinţă şi asta pentru a evita dizolvarea. Dacă timp de şase luni n-ar fi votat nicio decizie, Consiliul Municipal Chişinău risca să fie dizalvat şi s-ar fi organizat anticipate la nivel local.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite