Agenţii economici care nu curăţă zapada şi gheaţa din faţa sediilor riscă sancţiuni financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă un trecător alunecă în preajma vreunui oficiu şi se alege cu traume, patronul este obligat să-i plătească despăgubiri.

Cei circa 500 de măturători care lucrează în Chişinău nu reuşesc să curăţe la timp gheaţa formată pe trotuare. Din acest motiv edilul Capitalei a decis că şi agenţii economici trebuie să se implice în procesul de salubrizare. „Ca oraşul să arate bine ar fi nevoie de circa 3.000 de persoane care zilnic să curăţe străzile", susţine viceprimarul Vlad Coteţ. Şi pretorul sectorului Centru, Vladimir Şarban, consideră că sunt prea puţin angajaţi în acest domeniu.

„Din 269 de persoane care trebuie să se ocupe de salubrizare în sectorul Centru, în prezent avem doar 90. Evident, aceşti oameni nu reuşesc să execute toate muncile în timp-record", a spus pretorul. Şarban a explicat că din banii alocaţi din bugetul local pentru salariile măturătorilor, dacă ar angaja un număr suficient de lucrători, le-ar putea plăti doar câte 700 de lei pe lună. „Suntem nevoiţi să le dăm oamenilor sarcini cât pentru patru ca să-i putem remunera cu câte 2.000 de lei", a menţionat pretorul.

Măturătorii se plâng, totodată, că au salarii prea mici. „Încep lucrul la cinci dimineaţa şi muncesc până înserează de-a binelea. Cu toate acestea, primesc o leafă de până la 2.000 de lei. Nu am ce face. De 40 de ani mătur străzile Chişinăului", ne-a mărturisit Ana Mamaeva, angajată în sectorul Râşcani.

Edilul dă vina pe soartă

„Trebuie să ne ducem crucea ţinând cont de bugetul pe care îl avem", a replicat Dorin Chirtoacă. Primarul a propus ca la curăţarea străzilor să fie implicaţi şi agenţii economici care vor trebui să aibă grijă de terenurile adiacente. „În cazul în care o persoană lunecă lângă un oficiu, agentul economic trebuie să plătească chletuielile de spitalizare. Cel puţin aşa se practică în ţările europene", a spus Chirtoacă. „Noi facem curăţenie în faţa magazinului. Dar nu îi vom duce pe oameni de mânuţă prin faţa sediului", a spus Eleonora Boleac, vânzătoare la un magazin din sectorul Buiucani.
Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale, a informat că săptămâna trecută, de când au început ninsorile, agenţilor economici care nu au curăţat zăpada din faţa oficiilor le-au fost întocmite 58 de procese-verbale.

„Şi dacă cineva face accidente pe şoselele din Chişinău, înseamnă că Dorin Chirtoacă trebuie să le repare maşinile?", întreabă Eleonora Boleac. Edilul este mulţumit de felul în care Exdrupo a îngrijit drumurile în timpul primei zăpezi de anul acesta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite