La 20 de ani după puci, încă la cheremul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Independente, dar tot la mâna Rusiei, aşa sunt republicile apărute după dispariţia URSS, susţin comentatorii.

„Chiar şi după 20 de ani de la puci, atât Ucraina cât şi Moldova sunt legate de economia şi relaţiile cu Rusia", menţionează experţii de la Moscova, Kiev şi Chişinău, întruniţi, ieri, la o conferinţă video.

„Totul depinde de Rusia. Dacă aceasta lansează un program, ţările ex-sovietice se vor alătura pentru că au aceleaşi probleme", a declarat Ruslan Grinberg, directorul Institutului de Economie din Rusia. Criticaţi că Ucraina stă pe două scaune, făcând promisiuni atât UE cât şi Rusiei, reprezentanţii Kievului au menţionat că au învăţat din propriile greşeli şi că vor încerca să menţină relaţii bune cu ambele.

„Nu trebuie să trăim cu trecutul, ci cu viitorul. Astăzi avem o altă realitate, Ucraina este independentă, iar tinerii cunosc limbi străine şi au mai multe posibilităţi. Sunt fericit că am trăit aceşti 20 de ani şi că am condus Ucraina din 1991 până în 1994.

Vom reuşi să stabilim relaţii bune şi cu vecinul nostru Rusia", a declarat Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei, care a menţionat că în URSS relaţiile între naţiuni erau artificiale, ceea ce le-a îndepărtat după destrămarea imperiului. În acelaşi timp, experţii moldoveni au menţionat că acum Moldova se află într-o perioadă de tranziţie. „Schimbările care vor avea la bază principiile libertăţii şi democraţiei se vor produce în două generaţii, adică în 40 de ani", a explicat Nicolae Chirtoacă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite