Un an de negocieri pentru Acordul de Asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut un an de când s-a dat start discuţiilor privind Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Prima rundă de negocieri a avut loc la 12 ianuarie 2010, iar la 15 iunie, la Luxembourg, a fost lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova. Potrivit Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, negocierile sunt la o etapă avansată. „Acum se discută pe documentul final, iar următoarea rundă va fi în luna februarie, când sper că vor mai fi închise câteva capitole din acest acord", a declarat Iurie Leancă, Ministrul de Externe.

S-ar putea ca până la sfîrşitul lui 2011 textul Acordului de Asociere să fie finalizat. Acesta trebuie să includă acordul de mobilitate și de liber schimb.

Iurie Leancă
Ministru de Externe

Acordul de Asociere conţine trei componente: acordul politic, cel de liber schimb şi acordul de mobilitate. Acesta din urmă presupune libera circulaţie a moldovenilor în UE. Potrivit Ministrului de Externe, Acordul de liber schimb şi cel de mobilitate sunt mai dificile din punct de vedere tehnic, deoarece „implică timp şi resurse mai mari, nu doar naţionale, ci şi internaţionale". „În ceea ce priveşte Acordul de mobilitate, există deja un plan de acţiuni în derulare, dar trebuie să iniţiem şi negocierile pentru Acordul de liber schimb", a precizat Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite