10 zile de aventuri pe „drumul vinului“
0
22 de studenţi străini au venit în Moldova pentru a învăţa din istoria licorii lui Bahus, dar şi despre modurile ei de preparare.
Deocamdată tinerii din Europa au vizitat o vinărie, complexul Orheiul Vechi şi au colindat străzile Capitalei. Şi, bineînţeles, au participat la cursurile „Discover the wine. Explore the taste", organizate de asociaţia locală BEST. Studenţii au vârste cuprinse între 19-24 de ani şi sunt din Danemarca, Suedia, Spania, Estonia, Macedonia, Cehia, Polonia etc. Ei au fost selectaţi din peste 90 de cereri din tot atâtea universităţi tehnice din întreaga Europă. Wojtek, unul dintre tinerii implicaţi în proiect, vine din Polonia, ţara din care au fost depuse cele mai multe cereri de participare. „Prima impresie pe care am avut-o de când sunt în Moldova sunt drumurile rele şi preţurile mult mai mici decât în Polonia", spune el. Lykke din Danemarca însă îl contrazice: „Preţurile sunt exact ca la mine acasă!". Lui Todor din Bulgaria i-a plăcut experienţa pe care a trăit-o în tren.
„Pentru că aveţi alt ecartament, a fost foarte interesant când vagonul a stat suspendat în aer o vreme. Oamenii sunt foarte buni la suflet. Când am călătorit cu microbuzul, ne-am pus bagajele în trecerea dintre scaune, dar nu s-a plâns nimeni că nu putea trece", spune Todor. „Limba voastră e foarte frumoasă, unele fraze le înţeleg. Aş vrea să ştiu mai bine limba română", povesteşte entuziasmată Cristina din Spania.
VREA SĂ-ŞI DEZVOLTE AFACEREA DE ACASĂ,DIN MACEDONIA
Unii studenţi au venit în ţara noastră din curiozitate, iar alţii, ca Filip din Macedonia, vor să înveţe tehnologia vinului pentru a dezvolta afacerea de acasă. „Familia noastră are vii şi face vin de casă. La noi nu prea sunt multe perspective de a învăţa subtilităţile industriei vinicole, de aceea ascult foarte atent tot ce se spune la traininguri", spune Filip. Tânărul mărturiseşte că i-au plăcut plăcintele cu varză şi mămăliga. „Îmi place foarte mult aici. Macedonia şi Moldova au multe în comun, de la mâncare până la hore", a adăugă Filip.
Tinerii au participat la o seară în stil moldovenesc cu o nuntă înscenată, vin şi bucate tradiţionale, după care fiecare şi-a prezentat ţara de baştină. Cele trei ediţii anterioare ale cursurilor sezoniere BEST au fost dedicate energiei regenerabile, IT şi branding. Vinificaţia însă este o ramură nu mai puţin importantă decât precedentele, susţin organizatorii. „UTM are zece facultăţi şi aceasta înseamnă o varietate de subiecte. Suntem deschişi pentru experimente", spune Ludmila Rusu, membru BEST Chişinău.
Ghid de supravieţuire
Organizatorii au vrut să le dea o mână de ajutor tinerilor străini şi au editat un ghid de supravieţuire în Moldova - Survival Guide. Aici sunt explicate, într-un limbaj accesibil, cu ce mijloace de transport pot ajunge în ţara noastră, expresii simple în limba română şi unele preţuri. De asemenea, sunt descrise drumurile de la noi, dar şi călătoriile exotice cu maxi-taxi-urile.